Slo-Pi

  • Avtor
    Prispevki
  • #440

    Likalnik
    Participant

    Zdravo,

    zanima me, kaj moram nastaviti oziroma naloziti na raspberry, da bo predvajal DVD filme. Trenutno mi jih ne, očitno zaradi kodekov…lahko kdo svetuje kako nastaviti..

    #441

    jan
    Moderator

    Odvisno v kakšnem formatu je film. Če je v MPEG-2, potem je potrebo kupiti licenco, ki stane nekaj dolarjev in ni prenosljiva med večimi RPiji – veže se direktno na tistega, kateri bo opravljal vlogo predvajalnika.

    Kater OS & predvajalnik & format filma?

    #442

    Likalnik
    Participant

    Ja sem videl, da je potrebno licenco kupiti…dotični filem je končnica VOB…uporabljam raspbmc…pa še eno vprašanje…želja je bila tudi gledati blu-ray film…vendar je bila težava, ker je zelo štekalo, film sicer predvaja, vendar šteka preveč in ni za gledat…kje je težava…raspberry ne more predvajati takih filmov, ali moj stari medeon prenosni disk ne more vrteti tako hitro…gre mi za to, da ne kupujem novega diska, če bo na koncu težava zaradi raspberry-a

    #443

    Likalnik
    Participant

    Sem kupil MPEG2 licenco, čez 72ur jo dobim….upam, da bo delalo..je potrebno za Blu-Ray kupiti tudi licenco za VC-1…nekje sem prebral, da ja…vendar mi je čudno, ker blu-ray predvaja samo šteka

    • Ta odgovor je spremenil/a Likalnik 10 years, 2 months nazaj.
    #445

    Likalnik
    Participant

    Blu Ray mi pa seda deluje…na zacetku je štekalo, vendar je po 5-10 minutah začelo delovati tekoče….ne vem zakaj

    #462

    Likalnik
    Participant

    Fantje še eno vprašanje…če predvajam filme z boljš kvaliteto…blu-ray itd… na vske toliko časa film malo zašteka za sekundo…kje je težava? V raspberry-u, da ne predvaja te kvalitete najbolje ali v mojem prenosnem disku, kateri je že krepko v letih…če zamenjam prenosni disk bi zadeva delovala bolje ali ne…?

    hvala za pomoč

    #474

    jan
    Moderator

    Odvisno. Raspberry Pi prvotno ni namenjen predvajanju nekih zelo naprednih filmov, ker nima povsem razvitega strojnega pretoka, po drugi strani pa bi lahko star in počasen disk povzročil krajše zaustavitve. Najlažje bi bilo to stestirati tako, da si sposodiš kolikor toliko nov disk, ki je zmožen predvajati filme s takšno hitrostjo, nato pa določiš kaj je krivo. In pa seveda obratno – vzameš disk na katerem imaš film in ga poskusiš predvajati na nekem dovolj zmogljivem računalniku.

    #932

    phrozen
    Participant

    Hecno.

    Pi laufa filme ko šus in načeloma ne rabiš nič kupovat, nobene licence, ničesar, dokler ne predvajaš javno. Thanks to OpenSource <3

    Hec je v tem, da so MPEG3 layer in podobni formati “3rd party software”, kar pomeni, da GNU/Linux tega ne krije in prav tako nima licence širit tujih oz. tretje razrednih non-open source kodekov s svojimi open source produkti. Kar spet pomeni, da ne bo slike oz. zvoka, če ti niso prisotni.
    Prav tako je pri flash videjih. Torej načeloma, če ti ne špila youtube, je težava v tem.

    Ta t.i. 3rd party software še vedno lahko brezplačno preneseš, kako in od kod pa je spet odvisno od tega kaj laufaš na piju.
    Za predvajanje DVD-jev in BluRay-ev uporabljaj VLC. Ostalo ni preverjeno. Vsaj z moje strani.

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.