Slo-Pi

  • Avtor
    Prispevki
  • #940

    Goba
    Participant

    Pozdravljeni!

    Ker sem začetnik v tej stroki, imam še nekaj vprašanj pred nakupom samega računalnika.

    Raspberry Pi bi imel kot računalnik za vsakdanjo uporabo (Branje maila, brskanje po spletu, gledanje filmov).
    Za začetnike je priporočljiv OS NOOBS, katerega bi tudi sam uporabljal.
    – Zanima me, ali je mogoča uporaba MS Office ter PDF dokumentov? Kaj je potrebno storiti, da bi stvar pravilno delovala?
    – Na Raspberry Pi bi priključil tudi Zunanji DVD zapisovalnik/predvajalnik ter printer, katere bi večkrat potreboval. Zanima me, ali bi bile kakšne komplikacije glede kompatibilnosti?
    – Ali je mogoče delovanje .exe programov na tem računalniku? (mogoče preko kakšnega programa)
    – Pod pripomočki je navedena tudi MicroSD kartica z že naloženim NOOBS OS. Malo me skrbi sama velikost pomnilnika, zato sem razmišljal da bi uporabil kar mojo, Sandisk MicroSDHC 16 GB, katera je enaka tej na povezavi: https://www.mimovrste.com/pomnilniske-kartice/sandisk-microsdhc-16-gb?v=413508
    V seznamu “Working / Non-working SD cards” je označena kot “OK”, vendar kot model z 8GB pomnilnika. Ali sprememba pomnilika lahko nagaja?

    Hvala za odgovore!

    Lp, Goba

    #941

    jan
    Moderator

    Raspberry Pi (2) bo za vsakdanjo uporabo zadoščal, se pa zna zgoditi, da bo za brskanje po spletu nekoliko počasen. Verjamem, da ima fundacija Raspberry Pi v pohitritev privzetega brskalnika namen vložiti še nekaj sredstev, tako da bo na koncu tudi to kolikor toliko solidno delovalo. Trenutno točne informacije okrog hitrosti delovanja brskalnika na žalost še ne morem podati, ker tega še nisem imel možnosti stestirati. NOOBS ni dejansko operacijski sistem ampak zgolj sistem, ki omogoča namestitev pravih, za Raspberry Pi, prirejenih operacijskih sistemov. Več o delovanju in namestitvi samih sistemov pa v tem posnetku. Glede na to, da imaš namen uporabljati RPi za ogled filmov, potem znotraj NOOBS predlagam namestitev dveh operacijskih sistemov – Raspbian in OpenELEC. Trenutno se še ne ve zakaj točno bo možno uporabiti Windows za Raspberry Pi, ki so ga napovedali ob izidu RPi 2, zato bom odgovore spodaj podal na podlagi najbolj podprte distribucije za RPi, Raspbian.

    • MS Office na žalost ne bo deloval na RPi, saj je narejen za x86 arhitekturo in posledično ni prenosljiv. V kolikor bi obstajal tudi MS Office za arhitekturo procesorjev, ki jo uporablja RPi, bi se o prenosljivosti dalo govoriti, vendar vprašanje kakšna bi bila hitrost delovanja programa. Več o združljivosti na strani Wine. Dobra zamenjava za MS Office je LibreOffice, ki po vsem solidno odpira in shranjuje datoteke formatov .doc in .docx, vendar se včasih zgodi, da kakšnega dokumenta ne zna pravilno prebrati. Če gre za dokumente z raznoraznimi naprednimi funkcijami, ki jih ponuja MS Office, potem neke dobre zamenjave za izvorni program dejansko ni. Glede PDF pa obstajajo bralniki, ki povsem brez težav odpirajo dokumente namenjene branju, nekateri celo omogočajo izpolnjevanje obrazcev. Mislim, da je privzeto na sistemu že nameščen kar dober program za pregledovanje PDFjev.
    • Tako zunanji DVD zapisovalnik/predvajalnik kot tiskalnik bi morala delovati. Ne gre ravno pričakovati 100% zanesljivo delovanje v kolikor bo RPi pod velikim stresom (beri: stalna uporaba vseh jeder CPE nad recimo 80%). Za poganjanje zunanjega DVD zapisovalnika/predvajalnika bo verjetno potrebno med RPi dodati še USB razdelilnik z lastnim napajanjem – odvisno kaj vse bo na RPi priključeno. Z dobrim napajalnikom bi šlo tudi brez razdelilnika. Več o priključitvi in predvajanju posnetkov pa na povezavah.
    • Delovanje .exe programov je mogoče v primeru, da je aplikacija zgrajena tako, da jo podpira mono. Kot sem že napisal v odgovoru na prvo vprašanje je odvisno za katero arhitekturo je zgrajen program, prav tako je nekaj več informacij o tem na voljo na povezavi, ki sem jo prilepil tam.
    • Načeloma težav zaradi spremenjene velikosti pomnilnika ne bi smelo biti (ni pa to izključujoče). Kljub vsemu predlagam, da nabaviš nekoliko boljšo kartico, ki ima hitrejše branje in zapisovanje ter je označena kot delujoča na seznamu. To predlagam zaradi tega, ker se že v samem začetku izogneš težavam, ki bi lahko nastale zaradi microSD kartice.

    Kot sem že omenil, je zelo pomembna tudi izbira napajalnika. Napajalnik, ki je na voljo pod pripomočki (Napajalnik za RPi Model B+) bo zadoščal, odsvetujem pa kakšne poceni napajalnike, ker se zaradi njih lahko pojavi kakšen problem.

    #976

    Stealth
    Participant

    Zanima me, ali je mogoča uporaba MS Office ter PDF dokumentov?

    Lahko uporabiš Microsoft Office Online, ki dela prek web browserja.

    • Ta odgovor je spremenil/a Stealth 9 years, 1 month nazaj.
Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.