Slo-Pi

Preden se odločimo za nakup naprave se je pametno prepričati, čemu  bo mini računalnik sploh služil. Ravno zato si že v samem začetku določimo cilj, ki ga bo opravljala naprava ter preverimo, če je to res izvedljivo. Zaradi celotne spletne skupnosti v ozadju mini računalnika to sploh ne bo težko, začnemo pa lahko že na lokalnem oziroma uradnem forumu.

Raspberry Pi shema

Raspberry Pi shema

Obstajata dve različici naprave in sicer model A ter model B. Model A je okrnjena različica modela B, saj ima le en USB vhod ter 256 MB pomnilnika RAM, nima pa priključka za internet. Ostale specifikacije so enake kot pri modelu B, ki ima 512 MB pomnilnika, dva USB vhoda in priključke za internet, HDMI, glasbeni 3,5 mm, RCA video, SD kartico ter napajalnik. Na voljo so še vhodno-izhodni pini GPIO (General Purpose Input Output) ter dva konektorja za priklop namenske kamere. Ta omogoča hitrejši pretok visokokakovostnih formatov zaradi posebne optimizacije. Za poganjanje naprave potrebujemo tudi ustrezen napajalnik. Za model A mora imeti najmanj 0,5 A ali 500 mA, medtem ko močnejši model B potrebuje najmanj 0,7 A oziroma 700 mA. To je zelo pomembno, saj kakovosten napajalnik pripomore k večji stabilnosti mini računalnika. Podobno je tudi z SD kartico, saj moramo izbrati takšno, ki bo Raspberry Piju najbolj ustrezala. Seznam delujočih oziroma nedelujočih SD kartic si lahko ogledate na spletnem portalu eLinux.org, po katerem nujno prebrskajte pred nakupom.

Namestitev operacijskega sistema

Na SD kartico najprej potrebujemo namestiti nek operacijski sistem, ki je prilagojen za napravo. Na voljo je velika izbira sistemov, za začetnike pa je najbolj priporočljiv NOOBS (New Out Of Box Software) saj ga je nalažje namestiti in z njim napraviti nadaljnje korake. V kolikor ste bolj vešči računalništva in ste se že spoznali s kakšno izmed distribucij Linuxa, potem vam priporočam neposredno namestitev sistema na SD kartico.

Zagon naprave

Preden mini računalnik vključimo se prepričamo da imamo vanj povezano naslednje:

  • SD kartica z naloženim operacijskim sistemom
  • Miška in tipkovnica (poljubno)
  • HDMI ali RCA kabel za povezavo z zaslonom (poljubno)
  • Kabel za dostop do spleta (poljubno)
  • Dovolj zmogljiv napajalnik

V kolikor katere izmed izmed potrebnih stvari niste priključili napajalnika ne priključite v vtičnico, vendar prej zagotovite zahtevano stvar. Ko ste prepričani da je vse v redu, lahko nadaljujete in napajalnik priključite v vtičnico. Če je operacijski sistem na SD kartico naložen pravilno bi se vam na zaslonu morala prikazati slika, v nasprotnem primeru pa boste napako najlažje odkrili po utripanju LED lučk na napravi.