Slo-Pi

V sodelovanju z največjim neodvisnim distributerjem elektronskih komponent v Sloveniji, ki ima v svojem programu tudi naprave Raspberry Pi, podjetjem IC Elektronika, vam ponujamo nakup pripomočkov, ki jih lahko uporabite v povezavi z napravo. Na posamezni podstrani izdelka lahko naročite poljubno število kosov, v kolikor pa želite naročiti še kak drug izdelek, pa v opombe zapišite ime le-tega in število kosov. Izbirate lahko med dvema vrstama prejema naročenega paketa – z dostavo pošte (do skupno 30 € na paket 3,7 € z DDV; od skupno 30 € do 99 € je poštnina 3,05 € z DDV; od skupno 100 € naprej je poštnina brezplačna) ali osebnim prevzemom na sedežu podjetja (IC Elektronika d.o.o., Vodovodna 100, 1000 Ljubljana).

Če bi želeli naročiti kak drug pripomoček, ki ga na spodnjem seznamu ni, nas lahko o tem obvestite preko kontaktnega obrazca.

Raspberry Pi 3 Model B+

Raspberry Pi 3 Model B+ je najnovejša različica mini računalnika Raspberry Pi. Zmogljivosti predhodnikov nadgrajuje na področjih povezljivosti in hitrosti procesiranja. Prinaša podporo dvopasovni brezžični povezavi 802.11ac ter standardu Bluetooth 4.2. Omogoča tudi gigabitni ethernet, delujoč preko USB 2.0. Z dodatnim modulom je računalnik odslej možno napajati preko priključka ethernet (Power-over-Ethernet), kar zmanjša potrebo po dodatnem kablovju. Naprava je po obliki še vedno kompatibilna s predhodnicama (RPi 3 Model B in RPi 2 Model B), in poleg že omenjenih novosti povečuje frekvenco procesorja na 1,4 GHz ter uvaja boljše upravljanje toplote.

Raspberry Pi 3 Model B

Raspberry Pi 3 Model B je predhodna različica mini računalnika Raspberry Pi, ki poleg hitrejšega 64-bitnega procesorja prinaša še več povezanosti. Vgrajen ima čip, ki omogoča povezovanje preko Bluetooth in WiFi. Ima 1 GB pomnilnika, štiri USB vhode in priključke za internet, HDMI, glasbeni 3,5 mm + kompozitni video, microSD kartico in vhodno-izhodne pine. Oblika naprave je nespremenjena, kar pomeni, da je kompatibilna z vsemi dodatki, ki so na voljo za predhodno različico Raspberry Pi 2.

Raspberry Pi 2 Model B

Raspberry Pi 2 Model B je nova različica mini računalnika Raspberry Pi, ki je kar šestkrat hitrejša od prve izdaje. Ima 1 GB pomnilnika, štiri USB vhode in priključke za internet, HDMI, glasbeni 3,5 mm + kompozitni video, microSD kartico in vhodno-izhodne pine. Jedro naprave je prenovljeni Broadcomov sistem na čipu BCM2836, ki ima štiri jedra z 900 MHz, s katerimi poskrbi za še boljšo in predvsem hitrejšo izkušnjo. Mini računalnik je uporaben za vse vrste projektov, predvsem pa izobraževanje in učenje novih stvari.

Raspberry Pi Model B+

Raspberry Pi Model B+ je prenovljena različica mini računalnika Raspberry Pi Model B. Ima 512 MB pomnilnika, štiri USB vhode in priključke za internet, HDMI, glasbeni 3,5 mm + kompozitni video, microSD kartico in vhodno-izhodne pine. Jedro naprave je Broadcomov sistem na čipu BCM2835, ki s svojimi 700 MHz poskrbi za tekoče delovanje prirejenih operacijskih sistemov. Mini računalnik je uporaben za vse vrste projektov, predvsem pa izobraževanje in učenje novih stvari.

Raspberry Pi Model B+ z SD kartico

Raspberry Pi Model B+ je prenovljena različica mini računalnika Raspberry Pi Model B. Ima 512 MB pomnilnika, štiri USB vhode in priključke za internet, HDMI, glasbeni 3,5 mm + kompozitni video, microSD kartico in vhodno-izhodne pine. Jedro naprave je Broadcomov sistem na čipu BCM2835, ki s svojimi 700 MHz poskrbi za tekoče delovanje prirejenih operacijskih sistemov. Poleg naprave je dodana 8 GB microSD kartica s prednaloženim operacijskim sistemom NOOBS in adapter za pretvorbo SD na microSD.

Napajalnik za Raspberry Pi Model B+

Raspberry Pi napajalnikS prenovljeno različico mini računalnika Raspberry Pi, so razvijalci izboljšali tudi predel z zagotavljanjem električne energije komponentam. To pomeni, da je naprava stabilnejša in manj občutljiva na opremo, ki zagotavlja elektriko. Raspberry Pi Model B+ za svoje delovanje potrebuje najmanj 700 mA, lahko pa poganja tudi zunanje diske brez napajanja, vendar za posamezen disk potrebuje vsaj 500 mA. Napajalnik z 2 A in 10 W bo to brez težav prenesel, poleg tega pa ima še različne priključke, ki jih lahko uporabimo v primeru potovanja v države, ki imajo različne standarde električnih priključkov.

Ohišje za Raspberry Pi Model B+

Raspberry Pi Model B+ ohišjeV kolikor bo vaš Raspberry Pi opravljal nalogo namiznega, prenosnega ali pa medijskega računalnika, potem ga je najbolje obleči s primernim ohišjem. Na voljo je plastično ohišje, ki poskrbi, da vezje naprave ni vidno vsakomur, obenem pa prepreči vdor škodljivih delcev, kot je naprimer prah. Ohišje ima odprtine za enostavno povezavo kamera modula ter modula z zaslonom. Ohišje je na voljo v črni in prozorni barvi in ustreza le prenovljenemu modelu B+.

Raspberry Pi Model A+

Raspberry Pi Model A+ je prenovljena različica mini računalnika Raspberry Pi Model A. Ima 256 MB pomnilnika, en USB vhod in priključke za HDMI, glasbeni 3,5 mm + kompozitni video, microSD kartico in vhodno-izhodne pine. Jedro naprave je Broadcomov sistem na čipu BCM2835, ki s svojimi 700 MHz poskrbi za tekoče delovanje prirejenih operacijskih sistemov. Mini računalnik je uporaben za vse vrste projektov, predvsem pa tam, kjer potrebujete napravo manjše velikosti.

Raspberry Pi model B (512 MB RAM)

Raspberry Pi model BModel B je prva in tudi najbolj povpraševana različica mini računalnika Raspberry Pi. Ima 512 MB pomnilnika, dva USB vhoda in priključke za internet, HDMI, glasbeni 3,5 mm, RCA video, SD kartico in vhodno-izhodne pine. Jedro naprave je Broadcomov sistem na čipu BCM2835, ki s svojimi 700 MHz poskrbi za tekoče delovanje prirejenih operacijskih sistemov. Mini računalnik je uporaben za vse vrste projektov, predvsem pa izobraževanje in učenje novih stvari.

Ohišje za Raspberry Pi

Raspberry Pi ohišjeV kolikor bo vaš Raspberry Pi opravljal nalogo namiznega, prenosnega ali pa medijskega računalnika, potem ga je najbolje obleči s primernim ohišjem. Tekberry je plastično ohišje, ki poskrbi, da vezje naprave ni vidno vsakomur, obenem pa prepreči vdor škodljivih delcev, kot je naprimer prah. Ohišje nima odprtine za dostop do GPIO pinov in je v dveh delih – zgornjem in spodnjem. Pri uporabi le s spodnjim delom je primeren tudi kot stojalo v projektih.

Napajalnik za Raspberry Pi

Raspberry Pi napajalnikIzbira napajalnika je zelo pomembna. Raspberry Pi je občutljiv na kakršnakoli nihanja, v najslabšem primeru lahko celo uniči SD kartico. To se zgodi zaradi premajhnega dovoda električnega toka, ki je potreben za normalno poganjanje naprave. Model B potrebuje vsaj 700 mA, medtem ko model A 500 mA. Napajalnik, ki vam ga ponujamo zagotavlja 1200 mA in je dovolj kvaliteten za brezskrbno delovanje naprave tudi dlje časa. Prednost tega napajalnika je, da se po daljši časovni dobi zagotavljanja energije ne segreje.

Spominska kartica MicroSD

Spominska kartica MicroSDSD kartica je ena izmed najpomembnejših delov, ki jih potrebujemo za uspešen zagon naprave. Na njej so shranjene zagonske datoteke s katerimi se zažene operacijski sistem. Če se šele spogledujete z nakupom naprave, bo SD kartica dovolj za vaše potrebe, saj omogoča tako zagon operacijskega sistema, kot zapisovanje in branje potrebnih datotek za delovanje le-tega. SD kartica, ki vam jo ponujamo ima že prednaložen operacijski sistem NOOBS, proizvajalec spominske kartice pa je Samsung. Velikost pomnilnika je 8 GB, kartica pa je ocenjena na hitrostni razred 4.

Raspberry Pi kamera modul

Raspberry Pi kamera modulČe se ukvarjate s fotografijo ali filmom oziroma v projektu želite delati z enim od teh medijev bo Raspberry Pi kamera prava izbira. V primerjavi z ostalimi spletnimi kamerami ima prednost, saj jo priključimo neposredno na namenske konektorje, ki omogočajo tekoče zajemanje posnetkov v visoki ločljivosti. Primerna je predvsem za projekte, ki vsebujejo živ prenos slike, saj bo ta na voljo z najmanjšo možno zakasnitvijo. Kamera ima 5 megatočkovno tipalo in podpira različne formate, med drugim tudi 1080p in 720p.

Pi-Face Digital

PiFacePi-Face je prvi v vrsti vmesnikov, ki omogočajo povezavo z mini računalnikom Raspberry Pi in obenem interakcijo z resničnim svetom. Omogoča da z njim preberemo stanje stikal, ki so povezana z dodatkom. Za primer lahko vzamemo tipalo, ki zaznava odpiranje in zapiranje vrat, gumbe, LED lučke, svetlobne sijalke in vse ostalo, kar omogoča odziv na vhodni signal. Pi-Face pripomore k dodatni zaščiti Raspberry Pija, v primeru da se nam pri projektu kaj ponesreči. Dodatek priključimo na GPIO pine, preko katerih tudi upravljamo vsa nadaljnja dejanja.

WiPi

WiPiV kolikor je vaš Raspberry Pi precej oddaljen od vtičnice za povezavo v omrežje, potem namesto tega lahko uporabite priročen dodatek. Gre za USB mrežno kartico, ki omogoča povezavo na brezžična omrežja in je polno kompatibilna z mini računalnikom. V primerjavi z drugimi brezžičnimi mrežnimi karticami je ta priporočljiva zaradi tega, ker vsebuje čip, ki ima podporo operacijskih sistemov temelječih na Linuxu. WiPi omogoča povezovanje na brezžična omrežja s standardom IEEE 802.11b/g/n, uporablja kanal z 2,4 GHz in lovi okrog 20 dBm.

Banana Pi

Banana Pi je mini računalnik, podoben Raspberry Piju z nekoliko boljšimi tehničnimi specifikacijami. Ima 1 GB pomnilnika, dva USB vhoda, en OTG USB vhod in priključke za gigabitni internet, HDMI, glasbeni 3,5 mm, kompozitni video, SD kartico in vhodno-izhodne pine. Jedro naprave je procesor Allwinner A20, ki s svojim 1 GHz ter dvemi jedri poskrbi za tekoče delovanje prirejenih operacijskih sistemov. Mini računalnik je uporaben za vse vrste projektov, predvsem pa izobraževanje in učenje novih stvari.

BeagleBone Black

Beaglebone BlackBeagleBone Black je naprava za razvijanje in ustvarjanje hobi projektov, ki je podprta iz strani skupnosti. Glavna prednost te razvijalne plošče je, da za zagon Linuxa potrebuje manj kot 10 sekund ter za pripravo in razvijanje okrog 5 minut. Vse kar je potrebno za razvijanje s pomočjo plošče BeagleBone Black je USB kabel. Podpira vrsto Linux distribucij, med drugim Ubuntu in pa Android. Na voljo sta dva USB priključka – eden služi povezavi z računalnikom (za napajanje in komunikacijo), drugi pa omogoča priključitev masovnega pomnilnika. Poleg USB priključkov na plošči najdemo še priključek za HDMI in omrežje ter dvakrat po 46 vhodno-izhodnih pinov.

CodeBug

CodeBugCodeBug je majhna naprava, namenjena spoznavanju osnovnih konceptov programiranja in elektronike. Na njej najdete 25 rdečih LED lučk, ki so razporejene v 5×5 seznam, 2 gumba in 6 na dotik občutljivih vhodno-izhodnih blazinic. Poleg tega ima CodeBug tudi Micro USB priključek, držalo za CR2032 baterijo (pogosto jih najdemo v ročnih urah) in razširitvena vrata, ki omogočajo povezavo preko I2C, SPI in UART. Z napravo lahko ustvarite zanimive projekte, med drugim pa jo lahko povežete tudi z Raspberry Pijem.