Slo-Pi

Sama Nazarka smo prvič srečali v letu 2012, kot dijaka, ki je pripravljal pakirano verzijo XBMC. To je vključil kot del operacijskega sistema, ki ga je zgradil zgolj za Raspberry Pi v namen ogleda medijskih vsebin. Sistem imenovan Raspbmc, je brezplačno ponudil na svoji spletni strani (uradni strani distribucije). Nekaj časa po tem je bil XBMC preimenovan v Kodi, Sam pa se je odločil, da projekt Raspbmc popelje še stopničko višje in zamenja ključne dele medijskega sistema. Temu je sledila tudi zamenjava prvotnega imena v OSMC. Sam, ki je sedaj že zaključil študij na univerzi, pravi, da je OSMC zelo priljubljen in ima skoraj pol milijona uporabnikov. Pretekli teden je izšla prva stabilna različica medijskega sistema, posledično pa so pri fundaciji Raspberry Pi, le-tega takoj tudi vključili v paket NOOBS. Besedo predajamo Samu …

Logotip operacijskega sistema OSMC.

Logotip operacijskega sistema OSMC.

Neko sredo, aprila 2012, je poštar prišel zelo zgodaj. Videl sem pismo in takoj vedel, za kaj gre. Bil sem v zadnjem letniku srednje šole in nekaj nestrpno pričakoval že več mesecev. Da, bil je Raspberry Pi! To je bil tudi prvi in edini dan, ko nisem odšel v šolo. V preteklosti sem nekaj delal na prvi generaciji Apple TV in opazil na novo prihajajočo napravo z majhno ceno in majhno porabo – Raspberry Pi. Bil sem navdušen, zato sem pričel z delom na sistemu Raspbmc. Ta je v dveh letih pridobil zelo veliko število uporabnikov.

Nikoli si nisem mislil, da bo Raspbmc tako zrasel, saj vendarle nikoli ni bil zares zasnovan za podporo večji programski uvedbi. S tem projektom sem se ogromno naučil na področju razvoja, nakar sem preteklo leto junija sklenil, da pričnem projekt OSMC. En izmed razlogov je bil prav preimenovanje XBMC v Kodi.

Vedel sem, da bi lahko naredili Raspbmc še boljši, saj je med samim razvojem projekta pričelo pomagati vse več ljudi. Danes imamo več kot ducat prostovoljcev, ki delajo na projektu. Glede na to, da smo pravkar izdali prvo stabilno različico OSMC, pa je zanimivo to, da ima le-ta že okrog 450.000 uporabnikov. Če bi mi nekdo tri leta nazaj povedal, da bosta Raspbmc in OSMC tako uspešna, mu tega ne bi verjel. OSMC temelji na Linux distribuciji Debian Jessie, katero smo uredili tako, da deluje z vsemi modeli mini računalnika Raspberry Pi. V kolikor v zadnjem času niste uporabljali Raspbmcja, potem vas vabim, da preizkusite OSMC, saj boste prijetno presenečeni nad njim. Trdo smo delali na izboljšavi zmogljivosti, stabilnosti, posodobitvenemu sistemu in kompatibilnosti s strojno opremo.

Zaslonska slika predela vmesnika, kjer je možno izbirati filme.

Zaslonska slika predela vmesnika, kjer je možno izbirati filme.

… Sam je izpostavil, da so v začetku pri fundaciji imeli namen izdelati le 4000 Pijev. Liz mu je odgovorila, da je bil prvoten plan izdelati le 2000 naprav, kar so krepko presegli. Zares neverjetno je videti, kaj vse lahko tako inovativen projekt, kot je Raspberry Pi, prinese v svet računalništva. Zahvale gredo tudi iz naše strani tako fundaciji Raspberry Pi, ki podpira projekt OSMC, kot tudi Samu Nazarku in njegovi ekipi, ki zagotavljajo ta operacijski sistem. OSMC si lahko prenesete iz uradne strani oziroma namestite preko sistema NOOBS.

Vir: https://www.raspberrypi.org/osmc-stable-release/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.