Slo-Pi

Najstniški entuziast nad elektroniko, Lewis Callaway, se je navdušil nad oglasom v katerem igralci zaganjajo rakete iz njihovih iPhonov. Ker ni našel načina, kako bi to naredil tudi sam se je odločil, da bo začel povsem od začetka in ustvaril svoj sistem za zaganjanje rakete. Vse skupaj mu je seveda uspelo narediti z mini računalnikom Raspberry Pi in nekaj dodatnimi komponentami.

Modeli raket se zaženejo preko pošiljanja električnega toka skozi vžigalnik – naprava, ki vsebuje majhen delec žice in je povezana s potisnim plinom rakete. Tok povzroči segretje žice, ta pa posledično prične z zagonom rakete. Lewis je pri tem uporabil ploščo z releji, ki mu je omogočila povezavo z 9 V baterijo in vžigalnikom rakete ter je povezana na energijski in signalni del Raspberry Pija. Pri tem, da lahko zažene raketo iz svojega telefona pa mu pomaga ogrodje WebIOPi, ki omogoča komunikacijo med spletnim vmesnikom in GPIO pini. Poljubna stran, ki se nahaja na Raspberry Piju ima lep, velik oranžen gumb Zaženi (angl. Launch), ki po pritisku sproži skripto napisano v Pythonu. Za povezavo s telefonom je Lewis uporabil brezžični usmerjevalnik, preko katerega dostopa do spletnega vmesnika na mini računalniku.

Preizkus zagona rakete

Preizkus zagona rakete

Lewis o svojem zanimivem projektu govori tudi v Adafruit šovu (začne na 7 minuti in 55 sekundah / v angleščini) ter prikaže, da sistem lahko uporabi za zagon česarkoli (ni nujno, da zažene raketo), kar je pomembno, če takšne stvari počnete v stanovanju. Ena izmed stvari, ki fundacijo nekoliko užaljuje pa je to, da mnogo Raspberry Pijev leži naokoli brez dela, medtem ko bi lahko zaganjali rakete. Preberite Lewisov prispevek, ki ga je napisal za Make (v angleščini) in v njem podal tudi povezave do delov kode, ki jo je uporabil.

Vir: http://www.raspberrypi.org/smartphone-rocket-launcher/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.