Slo-Pi

Včeraj so pri fundaciji Raspberry Pi objavili presenetljivo novico, ki se po štirih mesecih od izida modela B+ sliši še nekoliko bolje. Ob izdaji mini računalnika Raspberry Pi Model B+ so že povedali, da prihaja še cenejša različica, ki naj bi bila podobna modelu A. Ravno to pa se je zgodilo včeraj, ko so najavili izid nove različice Raspberry Pi Model A+, s katero so postavili nov mejnik cen računalnikov, saj bo ta na voljo zgolj za 20 dolarjev pred vsemi davki in ostalim.

Manjši po velikosti in porabi energije ter cenovno zelo ugoden.

Manjši po velikosti in porabi energije ter cenovno zelo ugoden.

Nov model A+ ima tako kot model A procesor BCM2835 ter 256 MB pomnilnika RAM. V primerjavi s starejšo različico pa se izkaže s svojo velikostjo, saj meri le 65 mm v dolžino. Hkrati porabi manj energije in ima veliko izboljšav, ki smo jih videli že pri modelu B+:

  • Več GPIO pinov: Odslej je na voljo kar 40 pinov, Model A+ pa je kompatibilen s HAT standardom za dodatne plošče.
  • Micro SD: Star neprilegajoč se priključek za SD kartico je nadomestil manjši in lepši priključek za micro SD kartice.
  • Boljša kvaliteta zvoka: Zvokovno vezje ima vgrajen napajalnik z manj hrupa.

Raspberry Pi Model A+ iz strani

Ob najavi mini računalnika Raspberry Pi leta 2011 se je zdela ideja izdelave “ARM GNU/Linux računalnika za 25 $” precej ambiciozna, zato je fundacija odbila še dodatnih 5 $, medtem ko proizvodnja še vedno ostaja v Veliki Britaniji v Sonyjevi tovarni v Južnem Walesu, kjer proizvajajo tudi model B+. Model A+ že lahko kupite preko Farnella, več informacij o dobavi v Sloveniji pa bo kmalu na voljo.

Vir: http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-model-a-plus-on-sale/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.