Slo-Pi

Zgodovina slovenske Raspberry Pi skupnosti sega v maj 2012, ko so se trije privrženci mini računalnika odločili postaviti spletni portal o napravi. Portal so pripravljali približno teden dni, nakar je napočil trenutek objave. Prvi teden junija je bil dostopen preko www.slo-pi.com in požel velik uspeh v zanimanju za članke in vodiče, pričela pa se je tudi prodaja ohišij za Raspberry Pi. Tako se je slog novic in člankov nadaljeval, v septembru pa so sprejeli tudi pomembno odločitev in sicer učenje manjše skupine tehniške gimnazije na Šolskem centru Kranj. Zanimanje za napravo se je tako kot po preostalem svetu stopnjevalo tudi v Sloveniji in ustanovitelji so prejeli povabilo za predavanje o sami napravi. Z veseljem so ga sprejeli in udeležencem predavanja v Kranjskem OpenLabu predstavili nekaj osnov in pa zgodovino mini računalnika Raspberry Pi.

Vse več ljudi je želelo računalnik kupiti vendar to za večino ni bilo mogoče, saj je bilo naročilo potrebno opraviti v tujini in obenem preko spleta tudi plačati. element 14/Premier Farnell je uradno prodajo naprav dodelil Ljubljanskemu podjetju IC Elektronika, s katero so navezali tudi stik. Preko spletnega portala Slo-Pi je bilo v decembru že možno kupiti Raspberry Pi in pripomočke, obetalo pa se je še eno predavanje. Tokrat v hekerskem prostoru Kiberpipe, kjer se je zbralo veliko navdušencev.

V naslednjih mesecih so predstavili tudi nekaj projektov domačih kreativcev ter nadaljevali s pisanjem člankov. Imeli so še nekaj lokalnih predstavitev naprave in skupnosti, glavni poudarek pa je bil na ozaveščenosti o dogajanju z napravo doma in po svetu. V septembru 2013 jim je na žalost v strežniku odpovedal disk in izgubili so celotno vsebino, saj varnostnih kopij ni bilo. S še večjo motivacijo se je skupnost novembra 2013 vrnila, obenem pa predstavila prenovljen spletni portal in logotip.