Slo-Pi

Kaj nastane, če združimo Raspberry Pi, 57 geometrijsko razporejenih manjših upravljalnih palic, nekaj multipleksiranja ter Bacha? Povsem nov glasbeni inštrument, ki je zelo zanimiv.

David Sharples, eden izmed izumiteljev, pravi:

Želeli smo izumiti povsem nov elektronski glasbeni inštrument, v glavnem pa smo se osredotočali na dve stvari pri obliki vmesnika. Prva je to, da smo želeli izboljšati fizično obliko glasbenega inštrumenta. Večina akustičnih inštrumentov je tako oblikovana zaradi fizikalnih pojavov, ki oblikujejo zvok, namesto da bi bili udobni za uporabnika (violine so manjša violončela, saj krajše strune proizvajajo višje tone). Ta inštrument za osnovo oblike uporablja šestkotnik, kar pomeni, da so vsi toni zbrani na tej površini in imajo enako fizično velikost ter obliko. Prav tako imajo tudi glasbeno razmerje – če se premaknete desno od ene upravljalne palice k drugi, ta naredi glasbeni efekt, ne glede na to kje na mreži ste začeli. Glasbene strukture, kot je glavni akord ali manjša lestvica, so vedno enake oblike, ne glede na to na katerem tonu pričnete igrati, kar je precej dobro. Druga stvar na katero smo se želeli osredotočiti pa je bilo to, da bi bil inštrument zares ekspresiven. Veliko sintetizatorjev le meri kako trdno ste pritisnili tipke, ostale gumbe za uravnavanje glasbenih učinkov pa je potrebno premakniti ročno, za kar je iz dela s tipkami potrebno premakniti roko. Mi smo uporabili majhne upravljalne palice, ki vam omogočijo dve dimenzije analognega upravljanja na samem fizičnem vmesniku inštrumenta.

Joytone, kakor se imenuje inštrument, je projekt Davida za njegovo višjo oblikovalno BSE stopnjo na Univerzi v Pensilvaniji, kjer se ukvarja z oblikovanjem digitalnih medijev.

Načrt za izrez oblike Joytonea

David je na svojem blogu dokumentiral celoten proces od koncepta do izčrpne izgradnje projekta. Tam boste našli vse okrog fizične oblike predela s tipkami ter misli, ki jih glasbeniki izražajo z različnimi glasbenimi učinki. Poleg tega je opisal vse od povezovanja vezja, odločitev o digitalno analogni pretvorbi (DAC) za projekte takšne vrste in še veliko drugega.

Projekt je vsekakor zanimiv, zato se zahvaljujemo Davidu in mu želimo veliko sreče pri stopenjskih tečajih!

Vir: http://www.raspberrypi.org/joytone/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.