Slo-Pi

Zgodovina mini računalnika Raspberry Pi sega že kar nekaj let nazaj, ko so bili v izdelavi še prvi prototipi. Idejo o ustanovitvi fundacije so raziskovalci dobili leta 2008, čeprav so jo registrirali šele maja 2009. Ravno v letu 2008 pa je bila na voljo prva različica krmilnika BeagleBoard, ki so ji vsako leto sledili novi modeli z izjemo leta 2012, ko niso izdali nove različice. Ne glede na to, pa so razvijalci nadaljevali z BeagleBone Black, ki je izšel ob koncu letošnjega aprila in je bil več kot odlično sprejet. Lahko bi ga opisali kot odlična konkurenca Raspberry Piju, ki je še nekoliko bolj zmogljiva. Pa je temu res tako?

Sistemske in oblikovne lastnosti

Raspberry Pi model BRaspberry Pi in BeagleBone Black sta približno enakovredna po sistemskih lastnostih, le da vsebujeta nekoliko drugačne komponente. Raspberry Pi se lahko pohvali z Broadcomovim sistemom na čipu BCM2835 ter procesorjem ARM1176JZF-S, ki tiktaka pri 700 MHz, medtem ko ima BeagleBone Black čip TI AM3359 ter Cortex-A8 procesor, ki premore 1 GHz. Raspberry Pi model B in BeagleBone Black oba ponujata 512 MB RAM pomnilnika, medtem ko Raspberry Pi model A ostaja pri 256 MB. Področje, ki pri BeagleBone Black nekoliko šepa je prisotnost izhodnih priklopov, saj ga pri tem Raspberry Pi premaga. Ta ponuja HDMI, RCA video ter glasbeni 3,5 mm priključek. BeagleBone Black ponuja zgolj microHDMI, se pa zato bolje odreže pri vgrajenem pomnilniku. Tega ima 2 GB in je pritrjen neposredno na vezje, nadgradimo pa ga lahko tako, da v režo vstavimo microSD kartico. Raspberry Pi nima notranjega pomnilnika, zato sistem naložimo na dodatno SD kartico in jo vstavimo v ustrezno režo. Raspberry Pi model B in BeagleBone Black imata oba 10/100 Ethernet mrežni priključek, kar pa pogrešimo pri Raspberry Pi modelu A. BeagleBone Black ima dvakrat po 46 priključnih pinov, medtem ko jih ima Raspberry Pi le dvakrat po 13. Poleg tega Raspberry Pi ponuja še en priklop za CSI kamero in en priklop za DSI zaslon.

BeagleBone BlackPoraba energije za Raspberry Pi model A je nekje okrog 300 mA, pri modelu B 700 mA, BeagleBone pa največ porabi 460 mA. Raspberry Pi lahko v električno omrežje priklopimo preko microUSB priključka, BeagleBone Black pa preko mini USB ali pa namenskega DC priključka. BeagleBone Black nam ponuja še dva gumba – za vklop/izklop ter ponastavitev ploščice. Imata pa tako Raspberry Pi kot BeagleBone Black opozorilne LED lučke, ki prikazujejo različne statuse naprave, kot je naprimer delovanje, povezava v omrežje in podobno. Na Raspberry Pi model A in BeagleBone Black lahko priključimo po eno USB napravo, Raspberry Pi model B pa ima na voljo dva USB priključka. Oba mini računalnika sta skoraj iste velikosti, merita pa kakšen centimeter več kot navadna bančna kartica. Tudi teža ni problem, saj oba tehtata okrog 40 gramov.

V spodnji tabeli si lahko ogledate povzetek lastnosti obeh naprav.

Raspberry Pi BeagleBone Black
 • Sistem na čipu Broadcom BCM2835
 • Procesor ARM1176JZF-S 700 MHz
 • Grafično jedro Broadcom VideoCore IV 250 MHz
 • RAM pomnilnik: 512 MB (model B) / 256 MB (model A)
 • Priključkov USB: 2 (model B) / 1 (model A)
 • Video izhodi: RCA, HDMI, DSI
 • Glasbeni izhodi: 3,5 mm in preko HDMI
 • Notranji pomnilnik: Brez, podpira SD kartice
 • Mrežna povezava: 10/100 Ethernet (samo model B)
 • Dodatni pini: 2×13 + CSI priključek za kamero
 • Sistem na čipu TI AM3359
 • Procesor ARM Cortex-A8 1 GHz
 • Grafično jedro PowerVR SGX530
 • RAM pomnilnik: 512 MB
 • Priključkov USB: 1
 • Video izhodi: HDMI
 • Glasbeni izhodi: HDMI
 • Notranji pomnilnik: 2 GB, podpira microSD kartice
 • Mrežna povezava: 10/100 Ethernet
 • Dodatni pini: 2×46

Operacijski sistemi

Poleg samih sistemskih lastnosti so zagotovo zelo pomembni tudi operacijski sistemi. Na prvi pogled obe napravi izgledata nekoliko podhranjeni, vendar to ne drži. Vsekakor to zanikajo tudi prirejeni operacijski sistemi, ki so za delovanje na napravah odlično optimizirani. Najbolj priporočljiv operacijski sistem za Raspberry Pi je Raspbian, ki ima tudi največ podpore iz strani skupnosti, največjo pozornost pa mu namenja fundacija sama. Operacijski sistem za Raspberry Pi moramo namestiti na SD kartico, saj naprava nima notranjega pomnilnika. Na BeagleBone Black pa je operacijski sistem že prednameščen na notranji pomnilnik in sicer gre za Angstrom Linux, ki vključuje tudi napredne rešitve za programiranje. Poleg omenjenih operacijskih sistemov za posamezno napravo pa obstaja še veliko drugih rešitev. Za Raspberry Pi so naprimer prirejeni še Pidora, RISC OS, RaspBMC, Arch Linux ter OpenELEC, za BeagleBone Black pa so na voljo še Android, Ubuntu, Gentoo, Arch Linux in ostali. Pri vsem tem gre poudariti, da je fundacija Raspberry Pi z namenom za pomoč začetnikom ustvarila namestitveni sistem NOOBS, ki omogoča enostavno namestitev sistema na Raspberry Pi. Nasprotje temu je BeagleBone Black, ki že ima operacijski sistem in od začetnika ne zahteva poznavanja postopka namestitve.

Programiranje in učenje

Prvoten namen Raspberry Pija je, da se predvsem učenci osnovnih in srednjih šol z njim izobražujejo in na tak način enostavneje spoznajo računalništvo. Podobno vizijo ima zagotovo tudi BeagleBone Black, vendar mini računalnika vsekakor nista zgolj za šolske potrebe. Bistvo teh je izobraževanje na poljuben način, saj obstaja vrsta vodičev preko katerih se je možno naučiti programiranja in upravljanja z dodatnimi elektronskimi komponentami, ki jih priklopimo na vhodno-izhodne pine. Nekaj procesorske moči in izrisovanja grafike ne škodi niti pri domačih projektih, ki še nekoliko popestrijo celotno zadevo. Operacijski sistemi, ki so prirejeni za obe napravi posebej omogočajo vrsto programskih jezikov, vse od najnižjih do najvišjih. Fundacija Raspberry Pi je za svoj mini računalnik postavila Python kot najbolj priporočljiv jezik, saj ima tudi izvrstno podporo za interakcijo z zunanjimi napravami. BeagleBone Black ima privzeto nameščen Angstrom Linux, s Cloud9 IDE (razvojno okolje), ki temelji na Node.js z BoneScript knjižnico. Primer kode, ki je vključen zraven je prav tako napisan v JavaScriptu, zato bi ta lahko bil značilen za BeagleBone Black.

Skupnost

Okrog obeh mini računalnikov se zbira velika množica privržencev, ki uporabljajo napravi. Zelo težko je oceniti katera prevladuje, vendar po številu prodanih kosov zaenkrat prevladuje Raspberry Pi. Za vsako napravo je v ozadju tudi uradni forum, kjer je možno povprašati stvari v povezavi z napravo (Raspberry Pi forum, BeagleBoard forum). Za BeagleBoard Black so ustvarili tudi IRC kanal in pa številne videoposnetke preko katerih si je možno pomagati. Poleg uradnih vodičev je na voljo vrsta ostalih strani in blogov, kjer se nahajajo poučne informacije. Namenoma za Raspberry Pi izhaja tudi nekaj revij in časopisev, ki izhajajo tedensko ali mesečno. V njih so večinoma opisi projektov in vodiči za izvedbo le-teh. V večjih mestih po svetu se odvijajo tudi Raspberry Pi srečanja in delavnice, kar za BeagleBoard v zadnjem času ne velja.

Zaključek

Skozi članek ste lahko spoznali grobe osnove obeh naprav. Raspberry Pi je primarno namenjen izobraževanju osnovnih in srednjih šol, medtem ko se BeagleBone Black predstavlja za nekoliko naprednejšega, saj naj bi bile osnove uporabnikom že jasne. Seveda se je ob interesu možno naučiti marsikaj, zato posplošene trditve ne veljajo vedno. Če se odločate za nakup se najprej vsekakor vprašajte zakaj potrebujete napravo. Če bi radi delali s sliko in zvokom potem je najboljša izbira Raspberry Pi, če pa prikazovanja ali predvajanja multimedije ne potrebujete tako zelo, bo boljša izbira BeagleBone Black. Načeloma je BeagleBone Black namenjen večjim projektom, ki zahtevajo več dodatnih naprav in krmiljenja, saj ima tudi več pinov. V kolikor ste prepričani v nakup Raspberry Pija, je potem pred vami še odločitev kater model izbrati. Model A je nekoliko okrnjen vendar zagotovo kljub temu deluje povsem v redu, pri uporabi naprave kot računalnika, pa bi raje priporočil model B, ker ima na voljo dva USB priključka. Opozoriti vas moram, da si pred nakupom preberete kaj vse potrebujete poleg naprave, po nakupu pa nujno preverite kako začeti z njo. Pred vsemi ostalimi stvarmi preverite kaj morate imeti priključeno ter če je dovod električne energije zadosten in ustreza predpisanim zahtevam.

Trenutne cene se gibljejo za Raspberry Pi model A okrog 30 €, za Raspberry Pi model B 32,06 € + DDV in za BeagleBone Black 43,995 € + DDV. Nakup lahko opravite preko našega spletnega portala.

 

Viri:

4 odzivov na Raspberry Pi ali BeagleBone Black?

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.