Slo-Pi

Če ste naš portal obiskali zaradi tega, ker ste kot darilo dobili (ali pa še pričakujete) Raspberry Pi, potem smo za vas pripravili nekaj nasvetov kako pričeti uporabljati napravo. Vsekakor boste v prispevku nekaj nasvetov našli tudi obstoječi lastniki mini računalnika. Kot veste lahko Raspberry Pi uporabljate na nešteto načinov, naprimer za učenje programiranja, avtomatizacijo opravil, izdelavo robotov in tako naprej.

Posodobite programsko opremo

Najpomembnejša stvar, ki jo morate preveriti je, če je vaša različica operacijskega sistema zadnja. To velja predvsem za uporabnike paketa NOOBS. V kolikor nimate zadnje različice (1.3.11), vam priporočamo, da si jo prenesete iz podstrani s prenosi ter nato sledite navodilom za namestitev sistema (to je zares enostavno, saj potrebujete le razpakirati arhiv in ga prenesti na sveže formatirano SD kartico).

Če uporabljate Raspbian tega ne potrebujete storiti, saj sistem lahko posodobite preko ukazne vrstice. Zagnati potrebuje zgolj 3 ukaze:

Mini računalnik znova zaženite in pričakati bi vas moral prenovljen uporabniški vmesnik, ki ima kar nekaj popravkov. Da pa ne boste preveč presenečeni nad samim vmesnikom, si oglejte spodnje slike.

Raspbian Namizje Raspbian Brskalnik Raspbian Zaslonski posnetek

Nastavljanje sistema

Navodila za namestitev različnih sistemov ter uporabo mini računalnika so na voljo na uradni strani. Če se vam kjerkoli pojavi kakšna težava ste dobrodošli na našem forumu, kjer nam lahko zastavite vprašanje v zvezi z vašo težavo. Dodatne splošne nasvete ter informacije je prav tako pripravila fundacija Raspberry Pi na njihovi podstrani s pogosto zastavljenimi vprašanji.

Napajanje

Ena izmed najpomembnejših stvari na katere morate paziti pri uporabi naprave je napajalnik, saj mora biti dovolj zmogljiv in ustrezati vsaj minimalnim zahtevam. Priporočena sredina toka, ki ga more napajalnik zagotavljati je 700 mA – sredina je izračunana na podlagi povprečne porabe vseh štirih modelov B, A, B+ in A+ pri navadni uporabi (miška, tipkovnica, HDMI povezava na zaslon). Lastnikom modela B+, ki bi radi uporabljali vsa štiri USB vrata predlagamo uporabo napajalnika, ki je zmožen zagotoviti 2,5 A (2500 mA), hkrati pa s tem lahko priklopite tudi zunanji disk brez lastnega napajanja. Na napajalnik pazite tudi kadar uporabljate GPIO pine, saj le-ti potrebujejo dodatnih nekaj miliamperov toka.

Za splošno uporabno naprave bo zadostoval vsak kvaliteten napajalnik, ki je priložen paketom pametnih telefonov in je oncenjen na vsaj 1 A.

Prijava v sistem

Ko končno uspete zagnati operacijski sistem na mini računalniku se boste vanj morali prijaviti. Privzeti podatki za prijavo pri večini distribucij (različnih operacijskih sistemov, ki temeljijo na Linuxu), ki so na voljo pod prenosi, so:

uporabniško ime: pi
geslo: raspberry

Pri pisanju uporabniškega imena in gesla bodite pozorni, da kakšne črke ne zamenjate in se vam posledično ne uspe vpisati. Privzeto je ob prvem zagonu večine distribucij nastavljena angleška tipkovnica, tako da pazite, da pri pisanju črke y namesto tipke y pritisnete tipko z. Katere črke se nahajajo na tipkah y in z najlažje preizkusite tako, da v uporabniško ime vpišete obe črki ter s tem preverite kje na tipkovnici se nahajata. Po tem jih seveda lahko izbrišete in vpišete pravo uporabniško ime.

Ukazna vrstica in grafični vmesnik

Distribucije za Raspberry Pi, ki so namenjene za namizno uporabo, privzeto naložijo vmesnik ukazne vrstice. Za zagon grafičnega vmesnika po prijavi v sistem v ukazno vrstico napišite ukaz startx in pritisnite potrditveno tipko (Enter).

Kot opombo pri uporabniški izkušnji je potrebno izpostaviti to, da je bil mini računalnik narejen v namen tega, da mu uporabniki povemo kaj naj naredi in ne obratno. Gre za različen princip kot pri tabličnih ali prenosnih računalnikih, kjer so operacijski sistemi naprednejši in nam sami povedo kaj moramo narediti. To pomeni, da se že od samega začetka uporabe operacijskega sistema na Raspberry Piju spoznavate nekaj drugačnega ter se učite koncepta, ki teče za lepimi grafičnimi vmesniki.

Delo in projekti

Raspberry Pi je splošno namenski računalnik s katerim lahko počnete nešteto stvari. Zaradi svoje majhnosti ter skorajda neopazne porabe energije ste lahko posledično še bolj kreativni. Eden izmed boljših virov za črpanje idej je revija MagPi, ki izhaja mesečno ni vsebuje polno vodičev ter projektov. Če ste navdušeni nad igranjem iger ter modificiranjem le-teh, potem na Raspberry Piju lahko poganjate Minecraft in hkrati programirate. Ker je po vsakem delu potreben počitek, napravo seveda lahko uporabljate tudi kot predvajalnik multimedijskih vsebin.

Kakršnokoli nalogo bo vaš mini računalnik opravljal, njemu in predvsem vam želimo polno veselja in odkrivanja novih stvari!

Vir: http://www.raspberrypi.org/merry-christmas-got-a-new-pi/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.