Slo-Pi

Fundacija Raspberry Pi je prejšnji teden opazila zares neverjeten odprtokodni projekt, ki je brez kakršnihkoli težav deloval na Raspberry Pi. 8086tiny je brezplačen PC XT-kompatibilen emulator oziroma virtualna mašina, ki je napisana v programskem jeziku C.

DeluxePaint II v celotnih dveh barvah

DeluxePaint II v celotnih dveh barvah

Ustvaril jo je Adrian Cable, ki je na lanskoletnem IOCCC zmagal s 4043. Fundacija se je z Adrianom dobila prejšnji teden, povedal pa je naslednje:

Osebni računalnik, ki ga poznamo danes se je pričel graditi v zgodnjih osemdesetih letih, z IBM PC – neverjetno zahtevno mašino za tisti čas, ki je zahtevala na stotine in tisočine ur razvijanja ter stala več sto in celo milijon dolarjev. Trideset let kasneje pa sem se sam povprašal o tem, če bi razvil visoko prenosljiv emulator/virtualno mašino za takratno programsko opremo, ki bo možna simulirati ne le Intelov 8086 procesor, ampak bo omogočala takšno strojno opremo, ki bo poganjala programe kot so Windows, AutoCAD, Lotus 1-2-3 in klasične računalniške igre. Odgovor na zastavljeno vprašanje pa je bil: 4043 bajtov visoko zgoščene C programske kode, ki je zmagala na mednarodnem tekmovanju v zapleteni C kodi (International Obfuscated C Code Contest – IOCCC). Po tekmovanju je sledila izdaja 8086tiny, s polno dokumentacijo ter komentarji znotraj kode, vključujoč tudi programsko kodo za BIOS. 8086tiny ob računalniku za 25 $ naredi ne samo najmanjši ampak tudi najcenejši računalnik na svetu. Zaradi tega, ker verjamemo v emulatorje pa je 8086tiny izdan pod največjo možno odprtokodno licenco, MIT, ki omogoča redistribucijo v katerikoli namen, komercialen ali nekomercialen, povrhu pa nima nikakršnih ovir. Vsem, ki bi radi začeli s svojimi emulatorskimi projekti, pa vam priporočam, da 8086tiny vzamete za začetno točko.

8086tiny je sedaj del Raspbianovih repozitorijev, zato si ga lahko namestite preko apt-get, namesti pa se vključno s predizdelanim vgrajenim DOS trdim diskom. Dodatna navodila v zvezi z namestitvijo si lahko ogledate na uradnem forumu (prispevki so napisani v angleščini). Pri fundaciji so se z njim poigrali in se poskusili spomniti tipk za Word Perfect 5.1.

WordPerfect 5.1. Kralj vseh urejevalnikov besedil.

WordPerfect 5.1. Kralj vseh urejevalnikov besedil.

Projekt kot je ta, skupaj z mini računalnikom Raspberry Pi, omogoča nadomestitev originalnih DOS sistemov, ki se nahajajo v nekaterih industrijskih namestitvah. 8086tiny je v aktivnem razvoju in v prihodnosti upamo na nove funkcije, kot je naprimer emulacija VGA kartice in serijskih/paralelnih vrat. Adrianu pa želimo vse najboljše pri tem projektu.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/6008

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.