Slo-Pi

Predvčerajšnjim je GitHub najavil pobudo, da bo pomagal učencem, učiteljem in dijakom pri uporabi GitHuba v namen sodelovanja in deljenja vsebine za izobraževalne namene. Program, ki to omogoča so poimenovali GitHub Education.

GitHub Education

Če še ne veste, je GitHub servis, ki omogoča gostovanje programske kode projektov in je kot neke vrste družbeno omrežje za programsko opremo. Za upravljanje različic projektov je na voljo program Git, ki ga namestite na računalnik, nato pa naložite kodo v vaš repozitorij. Ta je nato vidna v vašem računu na spletu, delite pa jo lahko tudi z drugimi. Če ste že kdaj delali na projektu, ki je vseboval dele kode, ste se najbrž spraševali kam bi ga shranili, da ne bi izgubili opravljenega dela ali pa ste želeli delati skupaj s prijateljem in ste iskali servis, ki bi omogočal skupno delo na enem projektu. Git vam prav tako omogoča ogled sprememb, ki ste jih napravili ter vrnitev v prejšnja stanja. GitHub ima lep in urejen spletni vmesnik, ki vam pomaga pri urejanju teh sprememb.

Prava moč GitHuba se izkaže v zmožnostih sodelovanja na projektih z ljudmi po celotnem svetu – to se izkaže tudi v uporabi posameznega projekta v različnih drugih projektih, ki so namenjeni popolnoma drugim stvarem. GitHub leži tudi v središču Raspberry Pija – na tem servisu gostujejo tudi jedro Linuxa, uporabniški prostor, izvorna koda strojne opreme, NOOBS in raspi-config. Kmalu bo na voljo tudi dokumentacija, učni material in še več. Različica jedra Linuxa za Raspberry Pi je povlečena iz izvornega jedra Linuxa. Med prenosom izvorne različice morajo pri fundaciji nadzorovati spremembe in ob vsaki izgradnji vanjo dodati stvari, ki so zahtevane iz strani strojne opreme mini računalnika. Vse to se izvaja v ozadju, po končanem postopku pa je jedro z izboljšavami poslano v repozitorij. Poskusite si predstavljati kaj vse bi bilo potrebno delati brez tega kosa programske opreme.

Odprtokodnost pa pomaga tudi pri rasti Raspberry Pi skupnosti. Daleč od nenavadnega je, da izdelovalci projektov v ozadju Raspberry Pija svojo kodo sestavljajo preko GitHuba, saj so z njegovo pomočjo izdelali že številne projekte – upravljalnik fotografiranja s časovnim zamikom, lasersko igračo in univerzalni prevajalnik. Vsi ti projekti vsebujejo tudi dokumentacijo in navodila. Med te projekte sodijo tudi tisti, ki uporabljajo GPIO pine, saj se izboljšujejo ter razširjajo s pomočjo večih ljudi, kot je bilo mišljeno na začetku. Za primer lahko vzamemo Jasonov Piglow modul, Willovo knjižnico za igralni plošček, Dave pa je napisal picamera modul. Gre za res neverjeten program in servis, ki vam omogočata celo odpravljanje hroščev in dodajanje lastnosti.

GitHub Octocat

V video pogovoru, ki smo ga objavili v začetku tedna je Gordon povedal, da je težave z USB hrošči odpravil talentirani uporabnik skupnosti, pripravil pa jih je preko zahtevkov za spremembo kode v glavnem repozitoriju. Jonathan je s tem tudi dobil delo v inženirski ekipi fundacije Raspberry Pi. Taka vrsta pomoči in zmožnosti za prispevanje je v tehnološki skupnosti nenadomestljiva. Pri vsem tem ne gre le za odprtokodnost in javnost kode, vendar gre za učenje komunikacije in sodelovanja. Veliki projekti, kot sta naprimer Linux in Python zahtevajo, da se ljudje med seboj pogovarjajo in razvijajo debato v kateri smeri se bo nadaljeval razvoj nekega kosa programske opreme. Kljub vsemu mora nekdo nadzorovati pogovor, pri Linuxu je to Linus, za Python pa Guido. Uporaba GitHuba v manjši ekipi na šolskem projektu bi lahko rešila težave, ki se pri tem pojavljajo. V ospredju je težava s ponovnim pisanjem že napisane kode (dve osebi pišeta enako kodo), vsaka koda pa mora biti napisana tako, da se ujema s kodo drugih. Verjetno imate pomisleke glede oblike kode in poti reševanja problemov, vendar obstaja nekaj dobrih delovnih praks, ki so zaželene za uporabo pri takšnih projektih. Servisi, kot je GitHub združujejo dobre lastnosti v eno – komuniciranje z ostalimi je vsekakor prednost, s tehnologijo pa je za to stroko tudi rešen primer o pogovorih.

Orodje Git je ustvaril Linus Torvalds, ki je želel spremljati spremembe v razvoju Linux jedra, saj v tistih časih ni obstajalo orodje, ki bi delalo to, kar je želel on. GitHub je bil postavljen leta 2008, od razvijalcev iz San Francisca, trenutno pa gostijo več kot 10 milijonov repozitorijev.

Če želite začeti uporabljati Git – GitHub pounja odlično spletno orodje za začetek – Preizkusi Git. Git je zelo močan in ima veliko naprednih funkcij, vendar se ga lahko uporablja tudi na povsem osnovnem nivoju z malo izkušnjami. Preverite tudi GitHub strani, kjer boste našli nasvete za upravljanje spletne strani vašega projekta. Preden se zaženete v odkrivanje kode, naj vas opozorimo samo, da morate biti za uporabo GitHuba stari najmanj 13 let.

Če ste učitelj ali učenec pa si oglejte education.github.com in odkritje več informacij o organizaciji razredov, brezplačnih računih in popustih.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/6122

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.