Slo-Pi

Fundacija Raspberry Pi se je z Jonom Stamom spoznala pred prejšnjim letom. Skupaj s Simonom de Bakkerjem je ustvaril Bioscope, nostalgično napravo, ki jo poganja Raspberry Pi. Gre za ustvarjalni projekt, ki je narejen iz dela igrače in je izjemno enostaven za uporabo. Na USB disk je potrebno naložiti katerikoli digitalni videoposnetek, nato pa disk priključiti v zadnji del Bioscopa. Za konec je potrebno pogledati še skozi iskalo.

Bioscope

Vendar več kot sam ogled posnetka predstavlja rdeč ročaj, ki ga je za predvajanje vsebine potrebno premikati. S prenehanjem premikanja ročaja se predvajanje zaustavi, nazaj se ga zavrti tako, da se ročaj zavrti v nasprotno smer, celotna reč pa ima starokopitni pridih. To se pozna tudi pri 3D natisnjenem ohišju, ki temelji na kopiji projektirne igrače starega filma Fisher Price.

Jon in Simon uporabljata Bioscope v namen izdelave umetniške trditve o tem kako vizualni mediji vplivajo na nas. Obožujeta ga zaradi njegove zadovoljive oblike in občutka, saj ju spominja na igrače, ki so bile na voljo v njunem otroštvu ter zaradi izgleda Numa Numa poba v tem videu.

Bioscope je zgrajen iz vezja, ki se nahaja na vrhu Raspberry Pija in omogoča napajanje naprave iz ene 3.7 V litij-ionske baterije. Nekaj več tehničnih podrobnosti o vezju si lahko preberete na i.materialise, kjer sta Jon in Simon tudi natisnila ohišje v 3D tehniki. Trenutno ne najdeta podjetja, ki bi bil pripravljen prevzeti pobudo za komercializacijo Bioscopa, upata pa, da se bo to zgodilo, saj je naprava neverjetno privlačna. V kolikor se bo kaj zgodilo boste o tem vsekakor obveščeni.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/5609

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.