Slo-Pi

Fundacija je pred kratkim prejela e-poštno sporočilo od Andrewa Gregoryja, novinarja, ki pogosto piše o Linuxu. Nekaj informacij je o Raspberry Piju napisal že preden so jih pričeli prodajati, odlično pa je bilo, da je v britanski magazinu Linux Format ravno ob pričetku prodaje objavil sliko dejanske velikosti mini računalnika.

Andrew in preostali del ekipe, ki so odšli od Linux Format, so pričeli delati na novem magazinu. Ta bo imel odličen poslovni model, ki se bo zagotovo dobro združil s FOSS (Free and Open-Source Software oziroma brezplačna in odprtokodna programska oprema) skupnostjo. Gre za popolnoma nov model v tej branži. Govorimo o Linux Voice, ki bi ga lahko poslovenili v Glas Linuxa ali Linuxov Glasnik, ki trenutno preko IndieGogo zbira denar za njegov pričetek.

Linux Voice

Primer vsebine – del Minecraft Pi vodiča.

In kaj naredi Linux Voice tako nevsakdanji? Gre za prej omenjeni poslovni model. Petdeset odstotkov vsega profita bodo namenili neposredno celotni FOSS in Linux skupnosti, bralci pa bodo imeli možnost izbrati projekte, razvijalce in dogodke, ki bodo s tem denarjem sponzorirani. Po 9 mesecih izida posamezne revije bo celotna vsebina le-te na voljo povsem brezplačno pod CC BY-SA licenco. Tega najbrž nismo vajeni od nobene ostale plačljive revije, bo pa zagotovo imelo velik vpliv na učitelje, tiste, ki so s šolo že končali in preostale.

Fundacija je nad tem projektom navdušena, saj pozna celotno ekipo in priznava, da so odlični pisatelji z veliko znanja in izkušnjami. Ti ljudje so tisti, ki so prvi objavili prispevek o Raspberry Pi na novih temeljih strukture novic. Za nekaj besed so povprašali Andrewa in odgovoril jim je:

Pod tradicionalnimi licenčnimi sistemi, lastnik pravic lahko tiska in potiska vsebino tolikokrat kolikor želi, običajno pa star članek nekoliko spremeni in zgodba se ponovi.

Naša skupina si omenjenega ne želi, saj to bralce zmede. Nočemo, da se po izdaji številke vse skupaj pozabi in odtava v nek oddaljeni kraj na strežniku. Pri brezplačni programski opremi se stvari hitro spreminjajo in bi bili članki popolnoma ničvredni, vendar to načeloma velja le za nas, medtem ko so za učitelje, učence, razne skupine in razvijalske klube še kako vredne.

Objavljanje vsebine Linux Voice pod CC-BY-SA licenco pomeni, da bo lahko vsakdo predelal in posodobil članek, da ne bo postal zastarel. Praktično bi bil namenjen tudi večjim delom, kot so recimo seminarske naloge in univerzitetni delovni listi, enostavno pa bi bil na voljo za prenos in uporabo takšnega kot je.

To pomeni, da ko smo enkrat nekaj ustvarili, ne bo le obstalo na tem mestu kot je, ampak se bo (upamo) razvilo v nekaj kar bo nekomu uporabno. Učenje je način deljenja znanja in hočemo pomagati s premikom v učenju računalništva, kar se je pričelo z Raspberry Pi.

Fundacija Raspberry Pi ponosno podpira Linux Voice, zato vas naproša, da projekt podprete in se naročite na tiskano ali digitalno različico.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/5366

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.