Slo-Pi

Če spremljate novice o dogajanju v fundaciji Raspberry Pi, potem najbrž že veste, da so prenovili obliko spletne strani, pripravili brezplačno gradivo za izboraževanje in naredili izobraževalni sklad v vrednosti enega milijona funtov. Niso pa zasedeni le na tem področju, saj so v preteklem letu inženirji delali na posebnem projektu, ki je bolj namenjen podjetjem in industrijskim uporabnikom.

Računalniški modul Raspberry Pi

Vas zanima kaj je ta mala stvar? Berite naprej.

Raspberry Pi platforma je od skromnih začetkov do sedaj že zrasla in dozorela. Programska oprema odslej vsebuje vse funkcionalnosti in je stabilna, kar je obenem tudi plod dela junaške skupnosti prostovoljcev, na drugi strani pa je za posebne težave najboljšim namenjenih tudi nekaj denarnih sredstev. Poleg omenjenega pa tudi Pi in čip Broadcom BCM2835, ki je srce naprave, vedno bolj postajata odprta. Pri fundaciji Raspberry Pi radi prisluhnejo vsem, za kar uporabniki uporabljajo svoje Pije in so konstantno presenečeni nad obsegom projektov, kot tudi nad iznajdljivostjo in kreativnostjo skupnosti. Zavedajo se koliko uporabnikov obstaja, ki Raspberry Pije uporabljajo kot vgrajene sisteme in znotraj komercialnih izdelkov. Ravno zaradi tega so se odločili, da bodo tovrstnim ljudem omogočili boljši način uporabe takšne tehnologije, v prilagodljivejši obliki, vendar bo ta še vedno na voljo za razumno ceno. Kot ponosni starši želijo, da bi jedrna tehnologija Raspberry Pija v še večjem številu postala integrirana v novih in zanimivih izdelkih, zato z današnjim dnem najavljajo nov izdelek imenovan Računalniški modul Raspberry Pi oziroma v izvirniku Raspberry Pi Compute Module.

Računalniški modul Raspberry Pi in Raspberry Pi

Računalniški modul vsebuje drobovje Raspberry Pija, BCM2835 procesor z 512 MB RAM pomnilnika, kot tudi 4 GB MMC bliskovnega pomnilnika (ta je enakovreden SD kartici v Piju). Vse omenjeno je vključeno na majhno ploščo v velikosti 67,6 x 30 mm, ki se prilega standardu konektorja DDR2 SODIMM (enak tip, kot je uporabljen za pomnilnik prenosnikov). Bliskovni pomnilnik je povezan neposredno na procesor, preostali vmesniki procesorja pa so uporabniku na voljo preko pinov konektorja. S tem dobite polno prilagodljivost čipa BCM2835 (kar pomeni, da je na voljo veliko več GPIO vmesnikov, kot na Raspberry Piju), ki ga lahko enostavno vstavite v poljuben sistem. Vse kar obsega ta modul je torej Raspberry Pi pomanjšan na ploščico v velikosti SODIMM pomnilnika, katerega konektorje lahko poljubno uporabite za svoje potrebe. Računalniški modul je primarno oblikovan za tiste, ki bi ga radi uporabili v svojih vezjih, vendar fundacija ponuja tudi vhodnoizhodno ploščo ali v izvirniku Compute Module IO Board, ki je namenjen oblikovalcem pri začetku oblikovanja.

[vimeo http://vimeo.com/91292623]

Vhodnoizhodna plošča računalniškega modula je enostavna, odprtokodna plošča, v katero lahko priključite računalniški modul. Zagotavlja zahtevano električno moč za modul, omogoča pa programiranje bliskovnega pomnilnika modula, dostop do vmesnikov procesorja (v precej prijaznejši obliki) in priključka HDMI ter USB. Tako lahko poženete celoten sistem, ki se zažene na Raspbianu ali operacijskem sistemu po vaši izbiri. Ta plošča prinaša tako začetno predlogo vsem, ki bi radi oblikovali vezje za računalniški modul, kot tudi pot za eksperimentiranje s strojno opremo, ki vključuje grajenje in preizkus sistema pred množično izdelavo poljubnih plošč.

Računalniški modul Raspberry Pi in vhodnoizhodna plošča

Prazna vhodnoizhodna plošča na levi, desna plošča ima pritrjen računalniški modul.

Sprva bosta Računalniški modul Raspberry Pi in vhodnoizhodna plošča na voljo za nakup skupaj, kot komplet razvojnih orodij računalniškega modula Raspberry Pi. Ti kompleti bodo na voljo preko RS in element14 v mesecu juniju. Kmalu zatem boste lahko posamezno kupili računalniški modul, ki bo na kos stal okrog 30 funtov, v kolikor jih boste kupili v paketu stotih. Tudi posamezniki boste prišli na svoj račun, vendar bo cena nekoliko višja. Fundacija Raspberry Pi je dobrodelna, zato bo ves zaslužek namenjen izobraževanju otrok o računalništvu. V kolikor ste zainteresirani za oblikovanje svoje plošče, so pri fundaciji izdali shemi za računalniški modul, kot tudi za vhodnoizhodno ploščo. Dodatna dokumentacija bo v prihodnjih dneh in tednih.

 

Vir: http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-compute-module-new-product/