Slo-Pi

GertDuinoGert van Loo je eden izmed začetnih pomočnikov fundacije Raspberry Pi. Brez njega ne bi bilo mini računalnika Raspberry Pi, saj je sestavil celotno strojno opremo za prototip naprave, ki je prerasla v Raspberry Pi. Gert je ustvaril tudi Gertboard, dodatek za razširitev GPIO pinov, ki je izšel kmalu za izidom mini računalnika. Poleg vseh teh osebnih projektov še vedno pomaga fundaciji, saj je moderator uradnega foruma, delal je na modulu Raspberry Pi kamere, še vedno pa dela na elektronskih kompletih za otroke.

GertDuino je v glavnem Arduino, ki ga pritrdimo na Raspberry Pi. To ustvari popolno razvijalsko okolje, ki za razliko od standardnega Arduina, ki ima čip Atmega 328, vsebuje še Atmega 48. To doda še možnosti za IRDA vmesnik, napajanje iz baterije in pa točno uro. To so bile tudi najbolj želene stvari iz strani uporabnikov. Atmega 328 je kompatibilen z Arduino Uno, zato ga nanj lahko pritrdite kot dodatek. Na voljo je nekaj gumbov, ponastavitveni gumb ter vrsta LED lučk. Gert je mnenja, da več kot je lučk, bolje je, zato jih je na plošči kar šest.

Gert je povedal:

Na forumu so se pojavile razprave o partnerstvu, ki bi ga Raspberry Pi in Arduino lahko imela. Obe napravi imata pluse in minuse, vendar sta skupaj zares odlična. Odločil sem se, da ju bom združil, vendar sem želel več kot le dodati mikrokrmilnik. Ideja je, da Gertduino lahko programiramo in razvijamo na Piju, nato pa ga izključimo in uporabljamo kot drugo napravo. To je tudi razlog za dodaten čip, ki prinaša dejansko uro in IRDA vmesnik. Priključite lahko tudi dodatek za upravljanje motorjev in naprimer odpirate vrata kurnika vsak dan ob osmih zjutraj. Prav tako lahko izdelate daljinec in zaprete zavese iz naslonjača. Dodal sem še RS232 vmesnik tako, da lahko dve plošči povežete preko kabla. Gre za kombinacijo posameznih lastnosti, ki so še kako močne.

Med razvojem je posnel tudi kratek posnetek, ki prikazuje njegovo navdušenje, ko mu je prvič uspelo pripraviti dodatek za upravljanje motorjev k delu.

Seveda Gert ni zaključil le s pripravo strojne opreme. Napisal je še priročnik, ki na tridesetih straneh razloži kako uporabljati GertDuino, vključno s shemami in primeri kode.

GertDuino je trenutno na voljo pri Element14. Na strani boste našli nekaj tehniških informacij in posnetek intervjuja z Gertom. Gertu se zahvaljujemo za njegovo prispevanje, veselimo pa se poročil, kaj vam je uspelo izdelati s pomočjo dodatka.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/5308

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.