Slo-Pi

Eden izmed ciljev na katerih dela fundacija Raspberry Pi v sodelovanju s podjetjem Collabora v zadnjih nekaj mesecih je spletni brskalnik s podporo HTML5 za Raspberry Pi. Ta zaenkrat še ni nared, je pa na voljo preizkusna različica, ki jo lahko prenesete in sprobate. Nekaj uporabnikov se je nad namestitvijo brskalnika pritožilo, saj obstaja možnost, da ta poškoduje kakšnega izmed preostalih delov v sistemu. Vsekakor se pred namestitvijo splača narediti varnostno kopijo SD kartice.

Značilnosti, ki jih bo v končni različici zajemal spletni brskalnik pa so:

  • Odlična izkušnja z več zavihki
  • 2D izrisovanje, optimizirano za ARMv6
  • Pospešeno dekodiranje slik in HTML5 posnetkov

V načrtu je zagotovitev različice nejasno imenovanega brskalnika Web (prej Epiphany) v prihodnjih izdajah Raspbiana. Ravno sedaj, za čas božiča, pa je na voljo preizkusna različica brskalnika, s katerim se lahko poigrate.

Pri nekaj odprtih zavihkih je poraba pomnilnika le 157 MB

Pri nekaj odprtih zavihkih je poraba pomnilnika le 157 MB

Večina dela, ki je bila opravljena do sedaj, poleg prenosa spletnega brskalnika Web na Raspbian, zajema še optimizacije porabe pomnilnika, ki omogočajo uporabo več odprtih zavihkov na napravi s 512 MB RAM, brez izmenljivega prostora (swap). Zaenkrat še niso dokončane določene naloge v povezavi s pospeševanjem, saj bo na to potrebno počakati še vsaj do novega leta, ko bo na voljo različica, ki bo uporabljala cevovode (pipelines) OpenMAX za dekodiranje multimedijskih vsebin. Vsebovala bo tudi zbirna jezika Pixman in Cairo.

Dodana je podpora Webkit HTML5, vključno s Canvasom

Dodana je podpora Webkit HTML5, vključno s Canvasom

V kolikor bi se radi poigrali z brskalnikom v njegovem trenutnem stanju morate v datoteko /etc/apt/sources.list dodati naslednjo vrstico:

Nato odprite ukazno lupino in napišite:

Brskalnik nato najdete v aplikacijskem meniju pod kategorijo Internet, imenuje pa se Web. Če se počutite “pustolovsko”, naj vam zaupamo, da novo jedro podpira cgroups, katerega brskalnik lahko uporablja za prejemanje obvestil o primanjkovanju pomnilnika (OOM), omogoča pa mu prerazporeditev virov. Za vklop cgroups je v jedro ukazne lupine potrebno dodati ukaz:

Pa veselo brskanje!

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/5535

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.