Slo-Pi

Nekateri starši otrokom pri nalogi pomagajo, drugi pa namesto tega vzamejo palico in zabava se lahko prične. Tokrat bomo govorili o prvi metodi, saj je ta uporabljena tudi v našem primeru, le nekoliko se oddaljuje od tistega, kar bi pričakovali. Gre za starševske veščine svetovnega razreda, ki jih je prikazal Jeff Highsmith, potem ko je starejšemu sinu preuredil mizo, kjer dela domačo nalogo v nekaj popolnoma drugačnega. Na levi strani spodnje slike je prikazan del, ko mora sin nalogo še narediti, na desni pa del, ko je naloga že narejena in se lahko posveti drugemu delu.

Naloga upravljalne mize

Miza je nastala kot rezultat družinskega obiska Kennedyjevega vesoljskega središča. Ta projekt ni povsem enak mizi upravljalne naloge Appolo (prava ne oponaša zvoka rakete, mehanskih pokov in zanimivih piskov, kot pravi Jeff pa dela več na spremljanju, kot upravljanju). Za vse tiste, ki ste pravo upravljalno mizo že videli, boste zagotovo spoznali na čem temelji. Spodaj si oglejte prečudovit posnetek z navodili, ki vas bo popeljal vse od tega, kako izdelati mizo, do končnega izdelka. Pri fundaciji Raspberry Pi so povsem navdušeni nad prozornim predelom, kjer sta vidna Raspberry Pi in Arduino.

Celotna zadeva teče na Raspberry Piju in Arduinu, ki skupaj delata. Jeff pravi:

Programiranje konzole, ki sem jo objavil na GitHub deluje na principu hkratnega delovanja mini računalnika Raspberry Pi in Arduina. Arduino uporablja štiri I/O razširitve (MCP23017) za branje stanja stikal in gumbov. Kadar stikalo (ali začasni postisni gumb, preklopni gumb) spremeni stanje (iz prižganega v ugasnjenega ali obratno), Arduino to pove Raspberry Piju preko serijske povezave (USB kabel). Raspberry Pi posledično prične s predvajanjem zvokov ali zaporedjem dogodkov, ob potrebi pa pošlje tudi ukaze za upravljanje LEDic Arduinu. Arduino uporablja gonilnike za pet LED matrik (HT16K33 na nosilni plošči od Adafruit), ki mu omogočajo nadzor nad vsemi LEDicami. Gre za število 640 ločenih LEDic, kar se sliši veliko, dokler ne pomislimo, da imajo številni prikazovalniki osem LEDic na številko, LED prikazovalniki s stolpičnim grafom pa vsebujejo 24 LEDic na graf (naredijo tri barve z mešanjem rdeče in zelene LEDice v vsakem segmentu, potem pa se prikaže rdeča, rumena ali zelena). Analogne signale potenciometrov prebere Arduino preko namenskih vhodov.

EECOM plošča ima štiri potenciometre, ki so za vsakega preslikani na 12 segmentni prikazovalnik. Obračanje gumba prilagodi število osvetljenih segmentov, naredil pa tudi to, da segmenti spremenijo barvo glede na podano vrednost. Če je vrednost prilagojena na varne srednje štiri segmente, vsi segmenti svetijo zeleno. Če je vrednost malo večja ali malo manjša segmenti svetijo rumeno, ob večji tako večji, kot manjši vrednosti pa so segmenti obarvani v rdečo.

Miza dejansko predvaja posnetke iz prave Apollo 11 naloge, ki jih je Jeff našel na spletu. Več o mizi, vključno s podatki o izgradnji in tem kaj vsa stikala in gumbi delajo, si lahko preberete v Jeffovem članku, ki ga je napisal za MAKE (v angleščini).

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/6282

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.