Slo-Pi

Kot ste mogoče že slišali, so v sejni sobi v prostorih fundacije Raspberry Pi obešeni plakati, ki so jih prejeli od sodelujočih v tekmovanju plakatov pred božičem 2013. V tej sobi imajo zaposleni vse sestanke, ostali pa tudi delavnice, ki potekajo v okviru Picademy. Carrie Anne, ki v fundaciji skrbi za izobraževanja je pomislila, da ne bi bilo slabo kakšnega izmed projektov na plakatu tudi uresničiti. Tako je izbrala najbolj presenetljiv projekt na posterju z zanimivim naslovom ‘Kamera hrčkove zabave’ (v izvirniku ‘Hamster Party Cam’). Po nadaljnjem branju besedila na plakatu, nam oblikovalka Violet, ki ima 6 let, pove…

Hrčki so nočna bitja, kar pomeni, da spijo v dnevnem času in se zbudijo ponoči. Posledično je to tako, da ko mi spimo, so hrčki budni, ko pa smo budni mi, hrčki spijo.

Violet je s tem naredila prepričljiv argument, saj moramo vedeti kaj hrčki delajo, ko mi spimo. Violet in Carrie Anne sumita, da imajo hrčki ponoči zabavo… kot (majhne) živali. V ta namen je Carrie Anne s svojim Raspberry Pijem, kamera modulom in Pibrello pričela uresničevati projekt.

Violetin plakat na svojem mestu

Violetin plakat na svojem mestu

Kamera hrčkove zabave je oblikovana tako, da preprečuje kakršenkoli stik s hrčki, saj je zavarovanje bitja obenem tudi naloga vsakega skrbnika domače živali. Celoten projekt deluje tako, da stikalo in magnet na hrčkovem kolesu zaznata premikanje in posledično sprožita nadaljnje ukaze s pomočjo Pibrelle. Ta zažene utripanje disko LEDic, na zvočniku prične predvajati mp3 (hrčkov ples) ter zajame fotografijo s Pi kamera modulom.

Demonstracijsko okolje samega projekta

Demonstracijsko okolje samega projekta

Za testiranje projekta Carrie Anne ni uporabila pravega hrčka, ampak si je celotno opremo izposodila ter pripravila demonstracijsko okolje. Liz sicer nad igračo hrčka ni bila preveč navdušena, zato je predlagala, da v pisarno prinese pravega hrčka. Spodaj pa je še slika zajema hrčka med zabavo:

Igrača hrčka ujeta v dejanju  s kamero hrčkove zabave

Igrača hrčka ujeta v dejanju s kamero hrčkove zabave

Če bi tudi sami radi poskusili uresničiti podoben projekt, potem si lahko ogledate nov izobraževalni del za Raspberry Pi, imenovan Kamera hrčkove zabave. Pa veliko veselja pri izdelovanju ali predelavi omenjenega projekta!

Vir: http://www.raspberrypi.org/hamster-party-cam/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.