Slo-Pi

Sonyjeva ekipa, ki se nahaja v Pencoedu v državi Wales je s pogonom na valižansko pecivo in veliko sonca dokončala izdelavo prve serije Računalniških modulov Raspberry Pi ter vhodno-izhodnih plošč. Odslej so na voljo za nakup pri RS in Element14, v obliki razvojnih kompletov, cena za kos pa znaša 200 $ oziroma okrog 160 € – odvisno, kje komplet naročite. V kompletu prejmete Računalniški modul, vhodno-izhodno ploščo, adapterje za pretvorbo vmesnika plošče za uporabo uradnega Raspberry Pi kamera modula (ter zaslona, ki bo na voljo kasneje v tem letu), 5 V napajalnik in mikro USB kabel za upravljanje s programsko opremo iz gostujočega računalnika.

Razvojni komplet Računalniškega modula Raspberry Pi (vključuje tudi 5 V napajalnik in USB kabel)

Razvojni komplet Računalniškega modula (vključuje tudi 5 V napajalnik in USB kabel)

Zaenkrat je operacijski sistem, ki uradno podpira Računalniški modul le zadnja različica Raspbiana (izdana 20.6.2014), zato jo boste morali za uporabo na modulu tudi ustrezno naložiti. Preostali operacijski sistemi bodo posodobljeni, tako da bodo tudi ti imeli podporo za modul v kratkem. Trenutno NOOBS ali katerikoli drug operacijski sistem (verjetno) ne deluje zadovoljivo, vendar se zna zgoditi, da boste sami imeli drugačno izkušnjo. Fundacija Raspberry Pi se trudi pri izboljševanju programske opreme za modul, saj želijo poenostaviti razvoj. Prav tako delajo na novem sistemu, ki bo omogočal nadzorovanje GPIO preko zaprtokodnih gonilnikov ter njihovo enostavno premestitev, poleg tega pa bo mogoča uporaba tudi dveh kamer naenkrat. Kakorkoli, omenjene stvari zaenkrat še niso povsem pripravljene, vendar vsem, ki si že lastite modul pravijo, da lahko z njim prav tako naredite veliko stvari, kot z Raspberry Pijem. Torej, če potrebujete več GPIO, bo vse skupaj delovalo, če pa potrebujete dve kameri ali zaslona oziroma katerikoli drugi vmesnik, ki trenutno še ne deluje, pa to ne bo šlo ali pa bo zelo težko. Pri fundaciji se trudijo, da bodo te izboljšave na voljo čimprej.

Za začetek in spoznavanje vašega razvojnega kompleta Računalniškega modula, se prosim obrnite na uradno dokumentacijo, prav tako pa lahko vprašanja zastavljate na uradni forum. Pri fundaciji so ponosni, da je Računalniški modul Raspberry Pi končno na poti v roke razvijalcev in komaj čakajo na naslednji dogodek.

Vir: http://www.raspberrypi.org/compute-module-development-kits-now-available/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.