Slo-Pi

Predvčerajšnjim je fundacija Raspberry Pi prejela nekaj podatkov, na podlagi katerih so potrdili svoja sklepanja o prodaji, ki so jih napovedovali več tednov. Zabeležili so prodanih pet milijonov mini računalnikov Raspberry Pi. Če se spomnimo samega začetka naprave, se je ta prebila iz popolnoma ničesar, kot bi lahko rekli pred tremi leti, do danes, ko ta postaja najhitreje prodajani Britanski računalnik. Fundacija se zavzema, da bi še povečala prodajo in s tem konkurirala Alanu Sugarju, katerega podjetje je prodalo 8 milijonov računalnikov Amstrad med leti 1984 in 1997.

Vsakič, ko fundacija naznani novo mejno številko prodaje, objavijo spodnjo sliko prve pošiljke Pijev, ki je zajemala 2000 izvornih kosov. To je 0,04 % vseh Raspberry Pijev, ki so trenutno v uporabi. Teh naprav je bilo tako malo, da sta jih Eben in Liz Upton morala kar sama z avtomobilom dostaviti distributerjema RS Components in Farnellu.

Prvih 2000 kosov mini računalnika Raspberry Pi

Prvih 2000 kosov mini računalnika Raspberry Pi

Liz je tako obudila spomine, ki segajo nazaj zgolj tri leta, ko je sedela za mizo v kuhinji in v ovojnice dajala nalepke, ki so jih prodajali za en funt. S tem so želeli pridobiti denar, ki je bil potreben za začetek prvega dela proizvodnje naprav. Nasprotno temu pa je danes, ko sedi v pisarni s preostalimi devetdesetimi ljudmi in iskreno pove, da se ne zaveda povsem, kako so tako hitro prišli do vsega tega. Vsekakor se na podlagi vsega tega počuti zelo dobro.

Fundacija Raspberry Pi je dobrodelna ustanova, kar pomeni, da z mini računalniki ne delajo dobička, temveč ves dobiček porabijo za investicijo v svoje izobraževalno poslanstvo. S prodanimi petimi milijoni lahko brezplačno izobražujejo Britanske učitelje, zagotavljajo brezplačne učne vsebine ter se nasplošno posvečajo učenju z mini napravo. Poleg njihovih glavnih udejstvovanj pa sredstva namenjajo odprtokodnim programskim rešitvam, kot so XBMC (nedavno so ga preimenovali v Kodi), PyPy, Libav, Pixman, Wayland/Weston, Squeak, Scratch, Webkit in KiCad. Zelo pomembna jim je tudi pomoč pri širjenju računalništva v tehnološko nerazvit del sveta ter pomoč z zagotavljanjem sredstev za izobraževalne projekte.

Fundacija se vsem, ki ste kupili napravo ali kakorkoli prispevali k vsemu temu najlepše zahvaljuje. Tudi skupnost, ki stoji v ozadju naprave je nekaj najboljšega, kar je mogoče.

Vir: http://www.raspberrypi.org/five-million-sold/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.