Slo-Pi

V septembru 2014 bo računalništvo svoj predmet v šolah v Združenem kraljestvu. Seveda so pri fundaciji Raspberry Pi nad tem vsi navdušeni, saj se bodo otroci sedaj imeli priložnost učiti enega izmed najbolj kreativnih, zaželenih in tekmovalnih predmetov v učnem programu. Vendar kdo jih bo to učil? Računalništvo bo v Združenem kraljestvu eden izmed povsem novih predmetov, vendar zanj obstaja relativno malo specializiranih učiteljev, ki bi lahko zagotavljali znanje. Glavni problem ostaja v osnovnih šolah, saj bodo učitelji morali poučevati vrsto različnih stvari, ponavadi pa imajo veliko manj informacijsko tehnološke opreme, kot srednje šole.

Seveda, najprej bo potrebno učitelje naučiti računalništva, še posebej osnovnošolske. In ravno učenje dela čudeže – učitelji k enemu izmed delavcev pri fundaciji pridejo polni strahu in čudnih govoric (biti moraš matematični genij; vse se dogaja okoli programiranja; od programiranja dlani postanejo kosmate). Ob koncu odidejo samozavestni in veseli ter navdušeni z mnogo idejami. To je vse, kar predstavlja učenje tega predmeta. Po enem dnevu vsekakor nihče ne bo postal ekspert, vendar nihče nikomur tega ne vsiljuje. Računalništvo na tem nivoju govori o reševanju težav in puzel ter o ustvarjalnosti – to so stvari, ki človeka privlačijo in ob njih uživa. Vsekakor pa ni vse le o programiranju, karkoli že to je.

Code Club Pro - Računalništvo za učitelje

Code Club je široko dostopen, poceni in zelo kvaliteten program, ki je namenjen učenju stvari znotraj učnega programa. Sestavljen je iz mreže 1875 prostovoljnih šolskih programerskih klubov, podpirata pa ga tudi Google in CAS (Computing at Schools oziroma Računalništvo v šolah). Code Club bo tako dostopen vsem osnovnošolskim učiteljem v Združenem kraljestvu, saj se bodo z njim lahko naučili glavne spretnosti računalništva. Kot pravijo ustanovitelji, so učitelji temeljni ljudje, ki lahko uvedejo spremembe v učni program in potrebujejo več podpore za takšen prehod.

Code Club Pro je v petek zagnal minister za finance George Osborne na posebnem srečanju Code Club na Bextonovi šoli v Knutsford v Cheshireju.

Code Club Pro je v petek zagnal minister za finance George Osborne na posebnem srečanju Code Club na Bextonovi šoli v Knutsford v Cheshireju.

V aprilu bodo odprli Code Club Pro, ki bo učiteljem iz osnovnih šol omogočil hitro razumevanje potrebnih stvari v novem učnem programu računalništva. Naloga bo zagotoviti učenje več kot 20.000 učiteljem do leta 2016, medtem ko bodo na voljo tudi spletni programi in sredstva. Clare Sutcliffe, soustanoviteljica in izvršna direktorica Code Club pravi:

Poleg kodiranja v novem osnovnošolskem učnem načrtu, je to odličen korak za izobraževalni sektor v Združenem kraljestvu. Kakorkoli, do danes je bilo pomanjkanje poudarka na tem, kako opremiti osnovnošolske učitelje, da bodo dejansko učili novi predmet. Iz prve roke vemo, da so učitelji prestrašeni zaradi možnosti, da ne poznajo dovolj dobro stvari iz tega predmeta, pa bodo kljub temu o tem morali učiti otroke. Kot rezultat tega smo se odločili, da pripravimo program usposabljanja in jih podpremo v tem obdobju sprememb. Kot nepridobitna organizacija je ključni poudarek Code Club na podpiranju učiteljev in otrok po vseh svojih zmožnostih. To želimo zagotoviti skozi zabavo, dostopnostjo in cenovno ugodnem usposabljanju. Naš cilj je izboljšati dostop do učenja tako, da bodo učitelji lahko bolj samozavestno in navdušeno zagotavljali nov računalniški učni načrt.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/6096

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.