Slo-Pi

Lasersko vrezovanje v poteku

Lasersko vrezovanje v poteku

Na uradnem Raspberry Pi forumu se je pojavil zanimiv projekt, ki vključuje nekaj reciklirane opreme in pa mini računalnik Raspberry Pi. Avtor projekta je Daniel Chai, ki je zelo poceni izdelal kakovostni laserski vrezovalnik. Ta se nekoliko razlikuje od vrezovalnikov, ki so bili narejeni s pomočjo Arduina, saj je Daniel uporabil le Pi, povrhu vsega pa je spisal še svoj upravljalni sistem, kjer Python interpretira G kodo ter obenem vrti koračne motorje na obeh oseh.

Preden nadaljujemo s člankom, vas tako fundacija Raspberry Pi, kot naša skupnost prosita, da bodite z laserjem karseda previdni. Imamo le par nenadomestljivih oči, ki je še kako pomemben pri vsakdanjih opravilih, kaj šele pri čemerkoli drugem. Laserji so nevarni in nam lahko poškodujejo oči, zato dodatna prevodnost ne škoduje. Z mislijo na to pa nadaljujemo…

 

Daniel je povedal:

Razlog zato, da sem izbral Raspberry Pi je bil, da je veliko močnejši od Arduina, ima popoln operacijski sistem, GPIO pine pa lahko upravljamo s pomočjo Pythona, ki je enostavnejši od programskega jezika C (slabost Pythona bi lahko bila počasnost). Za vse skupaj nisem potreboval kupovati ločenega krmilnika, uporabil sem le en Raspberry Pi, ki naredi veliko različnih stvari brez osveževanja vdelane programske opreme. Najpomembnejše pa je, da sedaj imam Raspberry Pi, vendar nimam Arduina!

Najdražji deli tega projekta so bili koračni motorji in laserske diode, ki so bile vzete iz dveh DVD zapisovalnikov, ki sta bila zavržena (DVD pogoni so precej intenzivnejši od CD pogonov zato so lahko nevarnejši, saj imajo infrardeči laser, ki je neviden očem – ne igrajte se s tem, če cenite vaš vid). Prav tako so uporabni tudi preostali deli pogonov, saj so uporabljeni kot plošča za zadržanje predmeta na katerega laser vrezuje želeno stvar. To potrjuje, da gre za varčen projekt.

Končni izdelek

Končni izdelek

Daniel je projekt opisal do potankosti, izdelal je tudi seznam predmetov, ki jih potrebujemo za izdelavo takšnega projekta. Ni bil pa varčen z besedami pri vodiču, kjer nam razloži vse od predelave DVD pogonov, pisanja kode, elektronskih shem ter poda dodatne nasvete na samo sestavo laserskega vrezovalnika. Vse našteto najdete na njegovi spletni strani. Gre za dokaj zahteven projekt z veliko deli, vendar je poceni in se izkaže kot profesionalen izdelek.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/5321

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.