Slo-Pi

Pred dobrim tednom dni je fundacija Raspberry Pi prejela paket presenečenja od Mikea Hornea, ki je vseboval novo dodatno ploščo za mini računalnik, imenovano PiPiano. Mike jo je seveda najprej predstavil:

PiPiano je dodatna plošča, ki jo je oblikoval in razvil 14-letni Zachary Igielman, ki redno obiskuje CamJam in eden izmed naših “zasledovalnih robotov”. Trenutno dela na Indiegogo projektu za ploščo, ki jo je izdeloval poleg njegovega šolskega dela.

Menim, da je to neverjetno, da je 14-letnik izdelal tako zahteven dodatek za Raspberry Pi, hkrati pa je to dokaz zakaj vse je mini računalnik lahko inspiracija.

Vsekakor se s tem pri fundaciji strinjajo. PiPiano uporablja razširitev preko I2C vrat, ki omogočajo povezavo s trinajstimi gumbi, ki služijo kot oktava na klavirju. Poleg gumbov so na plošči še tri LEDice in piezo zvočnik, v kolikor pa vam to ne zadošča, je na voljo še ena pot uporabe dodatka. Zvoke lahko ustvarjate tudi preko zvočnikov ali slušalk. Prav tako lahko gumbe, LEDice in zvočnik izkoristite kot vnosni ali izhodni del za vaš projekt, dobra novica pa je, da zaradi I2C razširitve plošča uporablja zgolj 3 GPIO pine. Naročite lahko različico s takšnim priključkom, ki še vedno omogoča dostop do preostalih pinov.

In pa še nekaj Mikeovih besed:

Prva stvar, ki jo morate storiti ko dodatno ploščo prejmete je, da spijete pločevinko osvežilne pijače. Zvočnik veliko bolje deluje, če ga prilepite na prazno pločevinko. Zach je napisal kar nekaj kode, ki vam bo pomagala pri delu s ploščo, na voljo pa je tako v Pythonu, kot tudi v Cju. Hkrati me je prepričal, da sam napišem dokumentacijo, Phila Howarda (@Gadgetoid) pa, da je posnel video za projekt zbiranja sredstev.

Za začetek si oglejte stran za prenos kode https://github.com/ZacharyIgielman/PiPiano in kako stvar deluje http://www.pipiano.com/.

Kot ste verjetno opazili Zach stvari ni naredil le polovično, vendar se je celotnega projekta lotil tako, da že od samega zagona razširja spletno stran PiPiano in uči 9-letne otroke kako uporabljati samo ploščo z velikim uspehom.

PiPiano učenje

Ta različica dodatne plošče za Raspberry Pi je trenutno na voljo na spletni strani Indiegogo projekta PiPiano. V kolikor bi jo radi imeli, je sedaj pravi čas za nakup.

Vir: http://www.raspberrypi.org/pipiano/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.