Slo-Pi

Kot verjetno že veste je Raspberry Pi dobrodelna ustanova, ki je razdeljena na dva dela. Prvi del predstavlja fundacija Raspberry Pi, ki zastopa dobrodelnost in lasti drugi del, Raspberry Pi Trading, ki se ukvarja s trgovanjem. Slednji poskrbi za razvoj celotne strojne opreme, ki jo lahko kupite. Ves pridelan dobiček, ki ga ustvari Raspberry Pi Trading, gre neposredno k fundaciji, kjer ga porabijo v dobrodelne namene.

Philip Colligan je pred kratkim postal nov izvršni direktor (CEO – Chief Executive Officer) fundacije Raspberry Pi in bo še vedno delal skupaj z izvršnim direktorjem Raspberry Pi Trading, Ebnom Uptonom. Philip je pred tem že opravljal funkcijo vodenja fundacije in vse zaposlene navdušil s smerjo, v katero vodi samo organizacijo. Tako pri fundacjii, kot tudi mi, smo veseli, da se je Philip pridružil ekipi. Sedaj pa besedo predajamo njemu…

Ob zaključku prvih nekaj delovnih tednov, kot najnovejši član Raspberry Pi ekipe, sem želel napisati hiter prispevek, da se vsem, ki ste me tako lepo sprejeli zahvalim. V veliko pogledih se mi zdi prihod v fundacijo, kot pridružitev neki skupnosti, ne pa kot opravljanje nove službe. Ko je Liz na uradnem blogu v aprilu objavila prispevek z najavo mojega prihoda, ste mi vsi, ki vas je Raspberry Pi navdihnil pošiljali dobre želje in ponudbe za pomoč. Od prostovoljcev do izvršnih direktorjev multi-nacionalnih podjetij, vsak izmed vas je bil odprt in pripravljen za pomoč, za kar se vam zahvaljujem.

Philip "prosim izreži moje kratke hlače iz fotografije" Colligan med sestankom.

Philip “prosim odreži moje kratke hlače iz fotografije” Colligan med sestankom.

Celotno sodelovanje z ekipo mi je prineslo številne nove kontakte, prav tako sem se ogromno naučil. Nekaj poudarkov:

  • Pridružitev sodnikom za Astro Pi – tekmovanje za otroke v izdelavi eksperimentov z mini računalnikom Raspberry Pi, ki smo jih kasneje dali na mednarodno vesoljsko postajo (International Space Station – ISS). To je bilo možno predvsem zaradi naših prijateljev pri vesoljski agenciji Združenih kraljestev (UK Space Agency) in njihovega prvega astronavta v 25 letih, majorja Tima Peakeja. Če resno pogledamo na ta dosežek – otroci so z Raspberry Pijem, ki poganja različne eksperimente prišli do prostora na vesoljski postaji – kako dobro je to?
  • Udeležitev Picademy – uradnega Raspberry Pi izobraževanja za učitelje, ki poteka v prostorih fundacije v Cambridgeu. S skupino 30 učiteljev primarnega in sekundarnega izobraževanja, smo videli ekipo fundacije v akciji (naj mimogrede povem, da so super), medtem pa smo sodelovali pri razmišljanju o kreativnih idejah za prenos digitalnih delavnic v šolsko prakso. Briljantno.
  • Druženje na CamJamu – delavnice o Raspberry Piju, ki potekajo v Cambridgeu. Teh sem se udeležil s 7 let starim sinom in so bile malo pogoljufane, saj so se izvajale nekaj tednov preden sem se pridružil ekipi. Tako sem jih lahko spoznal že pred uradnim začetkom dela pri njih, vsekakor pa se veselim še večih druženj znotraj Združenega kraljestva, kot tudi globalno. Sin je že navdušen nad tekmovanjem robotov Pi Wars, ki se bo zgodilo konec leta.

Lepo je videti tako ogromen nabor projektov, ki jih poganja Raspberry Pi. Od kamer v naravi, vremenskih postaj, umetniških instalacij, pa do vrtnih robotov in kompletov za zorenje piva – slišal sem zgodbe ljudi iz različnih delov sveta, ki so Raspberry Pi uporabili za reševanje problemov, pri tem pa so se zabavali in se naučili kaj novega. Poleg vsega si želim spoznati preostale organizacije, ki so del rastočega gibanja in mlade spodbujajo k spoznavanju in ustvarjanju z računalniki – Code Club, Apps for Good, Coder Dojo, Freeformers in Computing at School – tudi o njih sem slišal kako dobro delo opravljajo in o zanimivih načrtih, ki jih kujejo.

V prvih nekaj tednih sem bil zelo zaseden, kar napoveduje dober začetek in odlično prileganje Raspberry Pi skupnosti. Ena izmed mojih glavnih nalog čez naslednjih nekaj mesecev bo vodenje procesa naslednje faze razvoja fundacije. Kot bi lahko rekli za Raspberry Pi, je naša fundacija majhna, a ima hkrati ogromen potencial. Njeno delovanje bi rad nadaljeval v slogu, ki se je izoblikoval iz strani skupnosti, saj ta na nek način zahteva od nas, kakšna naj bosta strojna in programska oprema. S tem bomo zagotovo skupaj dosegli realizacijo potenciala.

Več o nadaljnjem delu prihaja v kratkem. Med tem vas vabim, da se povežemo in mi sporočite vaše misli, pokažite izvrstne projekte oziroma me usmerite na stvari, ki bi jih moral prebrati.

@philipcolligan

 

Vir: https://www.raspberrypi.org/blog/welcoming-our-new-ceo/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.