Slo-Pi

Nekateri že veste, da je fundacija Raspberry Pi delala na novem, bolj odzivnem in modernejšem vmesniku namizja za Raspberry Pi. Čip BCM2835, ki je srce Raspberry Pija, ima dovolj močan in prilagodljiv strojni video skalirnik (hardware video scaler – HVS), ki je lahko uporabljen za sestavo namiznih oken, ki jih nato prikaže na zaslonu. Ta del strojne opreme spominja na starejše 8 in 16 bitne računalnike ter igralne konzole, ki so vsako okno prikazovale posebej na pritrjenem ozadju. Aplikacijski vmesnik (API) prikazovalnega strežnika Wayland je razvijalcem omogočil, da namesto prej omenjenega načina okna prikazujejo po standardih. Čez prejšnje leto je zato fundacija delala skupaj s podjetjem Collabora, saj so želeli izdelati poljubno hrbtenico (backend) za referenčni kompozitor Weston, ki uporablja HVS za izris na zaslon. Prav tako je pred letom dni fundacija že prikazala tehnologijo za prikaz oken Wayland na Raspberry Piju, vendar stabilne različice še niso izdali, saj so še vedno izboljševali stabilnost in zmogljivost te tehnologije.

Manjkajoči delec, ki bi Wayland končno postavil za standardni strežnik na Piju pa je grafična lupina. To je komponenta, ki omogoča izvajanje ter preklop med opravili na namizju, ki ga poganja Wayland/Weston. Okolje LXDE, ki je na distribuciji Raspbian trenutno privzeto, uporablja prikazovalni strežnik X, vendar ne podpira Waylanda. Hkrati sta LXDE in X prevelik zalogaj za Pi, zato bo zamenjava prikazovalnega strežnika vsekakor smiselna. Fundacija v sodelovanju s Collaboro na tem predelu programske opreme dela že vse od začetka leta, saj želijo razviti lahko različico lupine Wayland, ki so jo poimenovali Maynard. Preden bo to okolje dejansko na voljo za standardno uporabo, so se odločili, da bodo objavijo predogled kaj zares pripravljajo.

Paketi za Raspbian so že na voljo (vendar kot delo v poteku, zato ne boste mogli nadomestiti vašega trenutnega namizja z njim) ampak zaenkrat še niso povsem dodelani, saj so nekateri deli še zelo počasni, drugi pa manjkajo. Pri Collabori so izdelali Wiki stran z navodili kako zgraditi okolje, prav tako pa je na voljo tudi Git repozitorij.

Vir: http://www.raspberrypi.org/preview-the-upcoming-maynard-desktop/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.