Slo-Pi

V obdobju dveh let od izdaje trenutnega mini računalnika Raspberry Pi model B, so pri fundaciji Raspberry Pi pogosto govorili o manjši prenovi njegove strojne opreme, saj si je tega želelo tudi veliko ljudi. Ne gre za novo različico Raspberry Pija, kot naprimer “Raspberry Pi 2”, vendar prej za končno različico izvirnega Raspberry Pija. Eben Upton, vodja in ustanovitelj fundacije je z današnjim dnem najavil takojšnjo dostopnost prenovljenega mini računalnika Raspberry Pi model B+ po enaki ceni, to je 35 $.

Ti si zares priročna zverina. Kako ti je ime? (kliknite za povečavo)

Ti si zares priročna zverina. Kako ti je ime? (kliknite za povečavo)

Model B+ ima enak BCM2835 aplikacijski procesor, kot model B. Poganja enako programsko opremo in še vedno ima 512 MB pomnilnika RAM. Kljub temu, da so glavne specifikacije nespremenjene pa so James in ekipa naredili naslednje izboljšave:

  • Več GPIO pinov. Odslej je na voljo kar 40 pinov s tem, da je shema za prvih 26 pinov enaka, kot pri modelu B.
  • Več USB vhodov. Na voljo so kar štirje USB 2.0 vhodi, kar je za 2 več kot pri modelu B. Izboljšan je tudi odziv na hitro priključitev naprav ter tokovno preobremenitev.
  • Micro SD. Star priključek za SD kartico je nadomeščen z lepšim in elegantnejšim priklopom micro SD kartic.
  • Manjša poraba energije. Z nadomestitvijo linearnih regulatorjev s preklopnimi se je poraba energije zmanjšala okrog 0,5 W do 1 W.
  • Boljši zvok. Vezje za zvok vključuje posebno tiho napajanje.
  • Bolj urejena oblika. USB konektorji so poravnani z robom plošče, kompozitni video priklop je premaknjen na 3,5 priklop za zvok, dodane so štiri luknje za pritrditev.

Če vas zanimajo natančnejše mere ali pa kaj vse lahko naredite z GPIO pini, potem preverite spodnja diagrama.

Mehanske specifikacije: potrebovali jih boste ob izdelavi ohišja ali drugih oblik.

Mehanske specifikacije: potrebovali jih boste ob izdelavi ohišja ali drugih oblik.

GPIO diagram - odslej bo še več možnosti za igro!

GPIO diagram – odslej bo še več možnosti za igro!

Ekipa fundacije meni, da boste zagotovo vzljubili model B+, vendar bodo za industrijske stranke še vedno zagotavljali nakup modela B, dokler bo zanj povpraševanje. Model B+ je od danes zjutraj na voljo pri skoraj vseh trgovinah, ki prodajajo Raspberry Pije. Če ga želite naročiti neposredno od proizvodnih dobaviteljev, ga boste našli pri Farnell/element14 in RS Components. Nekaj informacij o novem modelu najdete tudi v spodnjem posnetku (v angleščini):

Nekaj prijateljev fundacije je model B+ dobilo že v petek, z njim pa so se poigrali čez vikend. Več o tem si lahko pogledate v njihovih posnetkih (v angleščini):

Vir: http://www.raspberrypi.org/introducing-raspberry-pi-model-b-plus/

3 odzivov na Predstavljamo vam Raspberry Pi model B+

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.

  1. Pingback: Predstavljamo vam HAT za Raspberry Pi » Slo-Pi

  2. Pingback: Raspberry Pi 2 odslej na voljo - Slo-Pi