Slo-Pi

Danes so pri fundaciji Raspberry Pi objavili presenetljivo novico in sicer izid nove različice mini računalnika Raspberry Pi. Le 7 mesecev po predstavitvi prenovljene različice Model B+, ki je prinašala kar nekaj novosti in spremenjeno velikost vezja, je tu izboljšana in dejansko nova različica Raspberry Pi 2, ki bo za enako ceno kot doslej, torej 35 $, imela:

  • Štirijedrni procesor ARM Cortex-A7 z 900 MHz (približno šestkrat večja zmogljivost)
  • 1 GB LPDDR2 SDRAM (dvakrat več pomnilnika)
  • Popolno združljivost z Raspberry Pi 1

Raspberry Pi 2 bo tako na podlagi ARMv7 procesorja lahko poganjal poln nabor ARM GNU/Linux distribucij, vključno z Snappy Ubuntu Core, kot tudi Microsoftov Windows 10.

Raspberry Pi 2

Raspberry Pi 2

BCM2836 in Raspberry Pi 2

Po izidu prvotnega Raspberry Pija model B leta 2012, je fundacija ogromno truda vložila v programsko opremo, da bi iz Broadcomovega BCM2835 s 700 MHz dobila največjo možno zmogljivost za poganjanje programskih rešitev. Veliko denarja so zapravili za optimizacijo številnih odprtokodnih knjižnic in aplikacij, med katere spadajo WebKit, LibreOffice, Scratch, Pixman, XBMC/Kodi, libav in PyPy. Medtem so na projektu Raspbian, ki ga vodita Peter Green ter Mike Thompson, in je distribucija primerna za ARMv6 procesorje s podporo strojni plavajoči vejici, Gordon, Dom in Jonathan zapravili tisoče ur za izboljševanje vdelane programske opreme, da bi bil Raspberry Pi najbolj stabilen računalnik na eni plošči. Za primerjavo tega, kako se je vse skupaj spremenilo od 2012 do danes, je smiselno uporabiti slikovno datoteko Raspbiana iz 2012 ter ga primerjati z današnjim stanjem tega operacijskega sistema.

Pri tako optimiziranem sistemu je smiselno pričeti razmišljati o več pomnilnika RAM ter zmogljivosti procesorja. Fundacija si je s tem ustvarila nov izziv, saj je pričela iskati način, da ne bi zapravila celotne investicije v obstoječe projekte in vodiče, ki temeljijo na izvorni strojni opremi mini računalnika. Na srečo so z Broadcomom prišli do skupnega jezika in se odločili za izdelavo novega sistema na čipu BCM 2836. Ta ohranja vse lastnosti, ki jih ima BCM2835, vendar zamenjuje 700 MHz ARM11 z 900 MHz štirijedrnim ARM Cortex-A7, vse ostalo pa ostaja enako. Posledično ne bo hujšega prehoda ali zmanjšanja stabilnosti.

Prvi prototip je k fundaciji prišel že lansko leto, ogledate pa si ga lahko v spodnjem profesionalnem posnetku, ki je nastal na otvoritveni noči:

Ko se je BCM2836 izkazal kot predvideno je James oblikoval nekaj prototipov in odločili so se za ravno tega, Raspberry Pi 2 Model B, ki je izšel danes. Ima identično velikost in postavitev priključkov kot Raspberry Pi 1 Model B+, vendar z razliko v procesorju BCM2836 in 1 GB RAM pomnilnika, ki ga proizvajajo prijatelji fundacije pri Micronu. Kljub izboljšavam se Raspberry Pi 2 še vedno napaja preko 5 V micro-USB napajalnika.

Od danes naprej Raspberry Pi 2 lahko kupite pri partnerjih fundacije, element14 in RS Components. Naložiti boste morali posodobljen NOOBS ali Raspbian, ki vključuje ARMv7 jedro in module preko podstrani prenosi. Trenutno se ob zagonu Raspbiana še vedno uporablja ARMv6 “userland” tako na Raspberry Pi 1, kot RPi 2, v naslednjih mesecih pa bodo delali na raziskovanju in pridobivanju večje zmogljivosti iz ARMv7 Debiana, tako da bodo z najboljšimi programskimi rešitvami zadostili obema različicama. Odslej bo na Raspberry Piju možno poganjati tudi Ubuntu, saj Raspberry Pi 2 uporablja ARMv7 jedro. Snappy Ubuntu Core je že na voljo za prenos preko uradne strani, v NOOBS pa bo na voljo v naslednjih nekaj tednih.

Raspberry Pi 2 Model B bo na voljo za nakup preko naše strani v kratkem, saj prva pošiljka mini računalnikov že prihaja na zalogo k uradnemu zastopniku v Sloveniji, IC Elektronika d.o.o.

Windows 10

Zadnjih šest mesecev je fundacija delala skupaj z Microsoftom in pripravljala prihajajoči Windows 10 za Raspberry Pi 2. Veliko več informacij okrog tega boste izvedeli od Microsofta v naslednjih mesecih. Prirejena različica Windows 10 za Raspberry Pi 2 bo za vse lastnike mini računalnikov brezplačna.

Za več informacij obiščite WindowsOnDevices.com in se pridružite Razvojnemu programu Windows za IoT, od kjer boste prejemali vse nadaljnje informacije.

Pogosto zastavljena vprašanja

Naslednjih nekaj dni bomo spodnji predel z vprašanji posodabljali, tako da boste vse informacije, ki bi vas utegnile zanimati prebrali spodaj.

Ali se bo proizvodnja Raspberry Pi Model B in B+ ustavila?

Fundacija Raspberry Pi bo zaradi številnih industrijskih strank še vedno proizvajala Raspberry Pi 1. Tako Model B, kot tudi Model B+ bosta na voljo dokler bo zanju povpraševanje. Obe plošči se bosta še vedno prodajali za 35 $.

Kaj se bo zgodilo z Modelom A+?

Model A+ bo še naprej na voljo za 20 $. Glede na to, da je nova plošča imenovana Raspberry Pi 2 Model B, zaenkrat pri fundaciji še nimajo načrtov za predstavitev Raspberry Pi 2 Model A pred koncem leta 2015.

Kaj se bo zgodilo z Računalniškim modulom?

Predstavitev novega Računalniškega modula temelječega na BCM2836 pričakujemo v kratkem, vendar je fundacija zaenkrat osredotočena na izdajo Raspberry Pi 2 Model B.

Ali še vedno uporabljate VideoCore?

Tako je. VideoCore IV 3d je edino javno dokumentirano 3d grafično jedro za sisteme na čipu, ki temeljijo na ARM. Hkrati fundacija želi bolj odprt Raspberry Pi, ne manj.

Kaj pomeni “šeskratna večja zmogljivost”?

Pohitritev je odvisna od aplikacije do aplikacije. Rezultati merjenja so pokazali kar 1,5-kratno pohitritev pri uporabi ene niti procesorja, medtem ko je Sunspider približno štirikrat hitrejši ter večjedrno dekodiranje posnetkov z omogočenim NEON celo do 20-krat hitrejše. Šestkratna večja zmogljivost je tako tipična pri merjenju pohitritve procesorja s SysBench.

Ali bo šlo za polno različica Windows 10?

Več informacij o tem boste našli na WindowsOnDevices.com.

Zahvale

Projekt kot je Raspberry Pi potrebuje veliko osredotočenega dela velike ekipe skozi nekaj časa. Delen seznam tistih, ki so prispevali k BCM2836 je: James Adams, Leo Azevedo, Jonathan Bell, Alex Bradbury, Dom Cobley, Steve Cook, Dave Collins, Phil Elwell, Gordon Hollingworth, Andrew Holme, Tammy Julyan, John Kelly, Walter Kho, Yung-Ching Lee, Gert van Loo, Ian Macaulay, Paul Manser, Simon Martin, Luca Di Mauro, Akshaye Sama, Andrew Scheller, Serge Schneider, Mark Scoones, Shawn Shadburn, Paul Sherry, Mike Stimson, Stuart Thompson, Roger Thornton, Madhu Thottupura, James Turner, Nidhi Varshneya, Andrew West. Če vas ni na seznamu in menite, da nanj spadate, se vam fundacija opravičuje in vas vabi k kontaktiranju.

Vir: http://www.raspberrypi.org/raspberry-pi-2-on-sale/

8 odzivov na Raspberry Pi 2 odslej na voljo

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.

  1. Pingback: Znan dobavni rok za Raspberry Pi 2, na voljo tudi RPi A+ in Banana Pi - Slo-Pi