Slo-Pi

Hunnarshala Raspberry PiV začetku letošnjega leta je fundacija Raspberry Pi podprla dva raziskovalca Cambridgeške univerze, doktor Maximiliana Bocka in Aftab Jalia, ki sta se podala na projekt raziskovanja dostopa ter izobraževanja računalništva v podeželskih šolah v Indiji. Skupaj z lokalnimi organizacijami in z uporabo prilagodljivega tridnevnega programa, sta junija vodila dve delavnici, kjer sta učencem in učiteljem predstavila računalništvo z Raspberry Pijem. Pri tem sta uporabila posebej zasnovane elektronske komplete, ki so vključevali Raspberry Pije in dodatne pripomočke, ki so bili posredovani preko partnerskih organizacij.

Prva delavnica se je odvijala v šoli Karigarshala Artisan, ki jo je organizirala fundacija Hunnarshala v Bhuju, Gujarat, udeleženci pa so bili dijaki stari od 15 do 19 let, ki so zapustili konvencionalno izobraževanje, poleg pa tudi trije njihovi lokalni učitelji. Dijaki so imeli zelo malo izkušenj z računalniki in skoraj nihče še ni nikoli tipkal na tipkovnico, tako da je bila vključena tudi ura učenja tipkanja, ki so ji sledile ure programiranja z uporabo Raspberry Pija, kamera modula in dela z elektroniko. Dijaki so se odločili, da bodo večere posvetili temu kar so se naučili preko dneva, ob koncu tečaja pa so bili sposobni sprogramirati izrisovanje likov, ustvarjanja digitalnih dokumentov, povezovanja elektronskih vezij in upravljanja komponent, kot naprimer LEDic z uporabo Raspberry Pija.

Hunnarshala Raspberry Pi

Dijaka Karigarshale, ki se ukvarjata z upravljanjem strojne opreme – LEDice z Raspberry Pi GPIO

Druga delavnica pa je bila namenjena šest do dvanajst let starim otrokom osnovne šola Langasu v oddaljenem okrožju Chamoli, Uttarakhand, skupaj s tremi njihovimi učitelji. Mlajša skupina učencev je poleg programiranja in elektronskih nalog sledila programu z aktivnostmi s takojšnjim odzivom, kot je naprimer Sonic Pi za takojšnje ustvarjanje glasbe. Ko so se učenci nekaj naučili, so ti takoj pričeli učiti druge učence.

Učenci šole Chamoli so se učili po svoje in TV uporabljali kot monitor

Učenci šole Chamoli so se učili po svoje in TV uporabljali kot monitor

V tekmovanju idej, ki je potekalo ob koncu delavnic so se učenci spomnili nekaj projektov, ki bi vključevali Raspberry Pi kot napravo za izdelavo rešitev. Tako so prišli na idejo za napravo, ki bi se spopadala s pogostimi izpadi električne energije, nato z vremensko postajo, ki opozarja ter robotom, ki pomaga pri lažjih opravilih.

Skromen inženirski pristop Cambridgeške ekipe, ki je zagotavljala izobraževanje računalništva, je brez potrebe po dovršeni infrastrukturi uspešno izvedla delavnice na obeh šolah. Fundacija Hunnarshala se je zato odločila, da Raspberry Pi vključijo v njihov kurikulum poklicnega usposabljanja, medtem ko se bodo učenci v osnovni šoli Langasu  ne le učili z Raspberry Pijem v šoli temveč si bodo samostojen komplet Raspberry Pi Loan lahko izposodili tudi za uporabo doma. Cambridgeška ekipa bo z obema šolama ostala v stiku in jim bo zagotavljala podporo. V septembru letos in februarju 2015 bo ekipa nadaljevala z učenjem in delavnicami na treh novih šolah, kot tudi z obiski, s katerimi bodo ocenili uporabo Raspberry Pija na preteklih projektih in zagotovili podporo ter sredstva za širitev programov.

Vir: http://www.raspberrypi.org/exploring-computing-education-in-rural-schools-in-india/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.