Slo-Pi

Na spletni strani z raznoraznimi navodili za izdelavo ali popravki stvari Instructables, je uporabnik e024576 (o katerem je znano le, da je moški z 59 leti) objavil zanimiv vodič, ki vključuje straniščne prostore, školjko ter Raspberry Pi. Glede na to, da so ti prostori zasebni in o njih neradi govorimo na splošno, je omenjeni uporabnik brez osebne zadrege pokazal kako je izboljšal svojo straniščno izkušnjo ter jo delil z nami. Glavni del projekta predstavlja preverjanje s tipalom, ki zazna, če je toaletnega papirja še dovolj.

In zakaj je to naredil? Zato, ker on lahko.

Splet stvari - stranišče

Vse podatke o splakovanju in zamenjavi papirja hrani v preglednici na Google Drive.

e024576 pravi:

Kako vse deluje? – Tipalo za zaznavanje količine vode preverja kako poln je straniščni kotliček, splakovanje pa se prične, ko je voda blizu tipalu. Foto celica, ki se nahaja na dnu držala toaletnega papirja pa zaznava, če je bilo držalo odstranjeno za zamenjavo papirja (to zazna zato, ker do tipala pride svetloba, ki je prej prekrita).

Signali teh dveh tipal so brezžično poslani na gumb, ki se nahaja na ključih in ima v namen sprejema podatkov nekoliko spremenjen način delovanja. Tako vsak signal tipal povzroči pritisk gumba, ki nato na 315 MHz sprejemnik na Raspberry Piju posreduje signal in hkrati zapre nadaljnje sprejemanje signalov. Raspberry Pi s pomočjo Python APIja spread posreduje podatke dogodka v preglednico na Google Drive. Za podrobnosti si oglejte zgornjo slikovno shemo.

Koliko denarja je bilo potrebno vložiti? – Če že imate Raspberry Pi in veste kako nalagati ter poganjati programe napisane v Pythonu ter znate zgraditi osnovna električna vezja, potem vas bo vse skupaj prišlo nekje pod 40 $, kar je zelo poceni za IoT (Internet of Things – v prevodu Splet stvari) projekt.

In zakaj bi se sploh česa takšnega lotili? Za raziskovanje IoT na cenejši način in zato, ker lahko.

V prostorih fundacije Raspberry Pi se pogovarjajo o nekoliko drugačnem, improviziranem, sistemu, ki bi beležil koliko toaletnega papirja kdo porabi. Nekdo, ki noče biti imenovan, predlaga spodbuditev varčevanja vode z zaslonom, ki bi utripal “Če je rumeno, pustite pri miru, če je rjavo pa splaknite.”. Prav tako mislijo, da bi bilo odlično, če bi na držalo papirja spustili malo elektrike, kar bi bila dobra potegavščina. Možnosti je zares neskončno.

Če iz kateregakoli razloga želite podoben projekt narediti tudi sami, polna navodila za izdelavo najdete na spletni strani Instructables. Zahvala gre seveda uporabniku e024576, ki je projekt pripravil in predstavil!

Vir: http://www.raspberrypi.org/internet-of-things-toilet/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.