Slo-Pi

Steve Wozniak

Steve Wozniak

BBC Click je prejšnji teden opravil intervju z enim izmed najpomembnejših obrazov v računalništvu, Stevom Wozniakom. Z njim so spregovorili nekaj besed o mini računalniku. Če se trenutno nahajate v Veliki Britaniji pa si lahko ogledate še posnetek intervjuja (pogovor o napravi se prične nekje okoli 2:19).

Velika večina nas dostopa do BBCjevega predvajalnika nima, zato so pri fundaciji Raspberry Pi povzeli nekaj delov intervjuja. Ti so jih tudi najbolj nasmejali, vendar so bili nekoliko zaskrbljeni, da bo na vrsti tudi del kjer smejanja ne bo.

Kelly Spencer: Ali mislite, da so se stvari od takrat izboljšale oziroma ste mnenja, da so nazaj prišli časi “programiranja v postelji”, ko je vsak lahko uspel?

Steve Wozniak: Obstajajo Arduinoti, Raspberry Piji, ki jih mladi ljudje lahko kupijo in se z njihovo pomočjo naučijo tehnologije ter celo poganjajo motorje in podobne stvari. To sicer ni to, saj ni tako lahko kot je bilo nekoč. Kljub temu kreativne zamisli prihajajo na dan in želje so uresničene v drugačnih oblikah – hvala bogu za App Store! Ponosen sem, da Apple ni rekel “Drugih aplikacij razen naših tu ne bo”, saj bi bilo to zares grozno.
(Kelly in Steve se pogovarjata o App Storu in Stevu Jobsu, nato pa:)

Kelly Spencer: Omenili ste Raspberry Pi. Ali ste privrženec načina takojšnjega uveljavljanja tehnologije v šolah, ko bo to mogoče?

Steve Wozniak: Že od mladih let. Za takšne stvari se ne potrebuje visokega nivoja razumevanja matematike in računanja, ki jih pridobiš na univerzitetnem nivoju. Vsak otrok, tudi desetletnik lahko razume programiranje. Raspberry Pi omogoča priklop žic in majhnih motorjev, tem pa se lahko dodeli izvajanje neke naloge. Tu gre za zares neverjetno izkušnjo učenja. Ali pa tipala – saj veste, ko rečem določeno besedo, se bodo prižgale luči. To so res čudoviti projekti za mlade. Oni dodajajo korak k razvoju odlične tehnologije, ki pripomore k izdelavi naprav s katerimi živimo.

Pri fundaciji Raspberry Pi so bili popolnoma navdušeni in so posnetek pogledali najmanj štiridesetkrat. Lepo je videti pohvalo takšnega človeka ljudem, ki se zavzemajo za ureditev in poskus uvedbe drugačnega načina izobraževanja.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/5198

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.