Slo-Pi

Fred in Ernest sta ljubitelja tehnologije ARM, podrobnejše mini računalnika Raspberry Pi. V juliju sta se odpravila na potovanje proti njuni domači deželi, Južni Afriki. Brata Lotter sta na njunem potovanju dosegla prvo postajo v Kairu, fundaciji Raspberry Pi pa sta zaupala zgodbo o potovanju.

Z bratom sva se julija odpravila iz Anglije proti najinem cilju, Južni Afriki. Odšla sva kar v Land Rover Defenderju, pot pa naju je vodila proti najini domači deželi. Pot sva ubrala preko Evrope, Rusije, nekaterih držav Bližnjega vzhoda, nato pa navzdol po vzhodni obali afriške celine.

Sva velika privrženca tehnologije ARM, podrobnejše mini računalnika Raspberry Pi. Najin avto je natovorjen z omreženimi mini računalniki, s katerimi lahko upravljava notranje luči in zunanje žaromete. Po poklicu sva inženirja elektrotehnike (sam sem imel čast delati v ARM Ltd. zadnjih osem let) zato sva se odločila, da šolam, univerzam, tehnološkim kotičkom in inkubatorjem na poti proti Afriki ponudiva tehniške delavnice.

Naredila sva dvodnevno delavnico, ki udeležencem ponudi priložnost učenja za upravljanje zunanje elektronike s pomočjo Raspberry Pija. Delavnica je sestavljena iz tehniške teorije in prakse, ki zajema širok nabor tem. Te predstavljajo izgradnjo poljubnega Linux jedra in korenskega datotečnega sistema, dostop do GPIO, omrežja, večnitnost in programiranje v Pythonu.

Zaradi trenutne situacije v Egiptu sva v Kairo poskušala priti skoraj dva meseca, naposled pa nama je le uspelo.

Zaradi trenutne situacije v Egiptu sva v Kairo poskušala priti skoraj dva meseca, naposled pa nama je le uspelo.

25. oktobra sva imela prvo celotno delavnico v Kairu v Egiptu. Bila je gostovana iz strani “The District” in “ICE Kairo”, obeh inkubatorjev, ki pomagata start-up podjetjem spraviti se na noge. Delavnica je bila na voljo za okrog dvajset ljudi, vsem z drugačnimi tehniškimi znanji. Na voljo smo imeli deset Raspberry Pi kompletov, pripravljenih za ta dogodek.

Dan sva začela s predstavitvijo podjetja ARM Ltd in razpravo o temah kot je poslovni model podjetja ARM, njegov ekosistem in tipičen oblikovni cikel sistemov v čipu, ki temeljijo na ARM. Nato sva predstavila Raspberry Pi, ki temelji na ARM platformi, zatem pa se je začel pogovor o zmožnostih plošče ter ogled pripomočkov, ki so na voljo.

Predstavitev mini računalnika

Predstavitev mini računalnika

Eno izmed glavnih poglavij, vdelava Linuxa, sva predstavila kasneje, nato pa smo takoj pričeli z razvojem aplikacij. Pojasniti je bilo potrebno še, kako na Linuxu delujejo GPIO, omrežni in nitni vmesnik. Praktični del je obsegal vse od nastavitve SD kartice do zaključevanja njihovega prvega Python programa v katerem so uporabili GPIO pine za dstop do enostavnih elektronskih vezij. Te so zgradili na prototipnih ploščah, uporabili pa so nekaj komponent. Drugi del tečaja je bil namenjen spoznavanju jedra Linuxa in korenskega datotečnega sistema. Pogovarjali smo se o privzetih konfiguracijah Linuxovega jedra za Raspberry Pi, nato je sledilo še vzpostavljanje okolja za izgradnjo manjših vdelanih korenskih datotečnih sistemov. Končno smo prešli na razpravo o priljubljenih datotečnih sistemih in težavah, ki se lahko zgodijo ob nenadni izgubi električne energije. Praktične vaje so vsakemu izmed udeležencev omogočile izgradnjo celotnega jedra in korenskega datotečnega sistema ter popolno nastavitev SD kartice od začetka.

Skupina udeležencev z mentorjema

Skupina udeležencev z mentorjema

V Kairu smo se imeli zares lepo. Z bratom se že veseliva naslednje postaje v Addis Ababi in Etiopiji, kjer se bomo srečali z ljudmi iz “ICE Addis”. Raspberry Pi sponzorira praktične komplete za delavnice, ki jih izvajava – hvala družba!

V kolikor ste zainteresirani v udeležbo ali organiziranje ARM/Raspberry Pi delavnice v Afriki v prihodnosti, nama lahko pošljete e-pošto ali pa obiščete najino Facebook stran. Najini lokaciji lahko sledite tukaj.

 

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/5209

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.