Slo-Pi

Tukaj je nov gostujoči prispevek Allisona iz Wolfram Research. Tokrat si bomo ogledali kako komunicirati z zunanjimi tipali iz Vernier Software & Technology, priključenimi na Raspberry Pi z uporabo Wolfram Language. V kolikor niste seznanjeni s programi podjetja Wolfram na Raspberry Pi, si najprej oglejte prispevek o programu in namestitvi, nato pa lahko nadaljujete z branjem gostujočih zapisov.

Ne glede na to, da smo Wolfram Language za Raspberry Pi izdali le nekaj mesecev nazaj, Bob LeSuer stvari že obvlada. Dela na državni univerzi v Chicagu, kjer je zaposlen kot izredni profesor kemije in je velik zagovornik vključevanja tehnologije pri učenju, saj to počne tudi sam. V njegovih laboratorijskih razredih uporablja instrumente, ki so jih izdelali pri Vernierju, podjetju, ki ustvarja širok nabor tipal za zbiranja podatkov. Izdelujejo vse od pospeškometrov, barometrov, do CO2 in pH tipal. Naše zanimanje pa je to vzbudilo šele, ko je Bob prižel na idejo za povezovanje teh tipal na Raspberry Pi in pri tem uporabljati Wolfram Language. Vsekakor moramo to deliti naprej.

Pripomočki, ki jih potrebujete:

Najprej si prenesite Vernierjev programsko razvojni komplet za Linux in sledite navodilom za razpakiranje datoteke. Za usposobitev delovanja na Raspberry Piju moramo v datoteki dodati nekaj kode:

1. V config.in je potrebno dodati:

2. V Makefile.am pa dodamo:

Sledeča koda v Cju in MathLink predlogi ustvarita funkcije getLibVersion, getDeviceInfo in getSimpleMeasurements, ki jih lahko uporabimo v Mathematici. Prenesite si obe datoteki in jih prevedite z ukazom:

Poskrbite, da bo GoIO knjižnica povezana ter da je /usr/include/GoIO mapa vključena v pot iskanja.

S spodnjo kodo sedaj lahko z Wolfram Language dinamično posodabljamo vrednosti tipala:

Ta koda bo ob spremembah stalno posodabljala vrednosti.

Wolfram Language prikazuje odčitane vrednosti z Vernier tipali

Prav tako pa v dejanskem času lahko izrišete tudi graf z uporabo svetlobnega tipala:

Izris grafa z Wolfram Language pri odčitavanju vrednosti z Vernier tipali

To je šele začetek vsega! Obstaja neskončno število poti, kako uporabiti, analizirati in optimizirati te podatke z Wolfram Language. Na Bobovi spletni strani lahko najdete še številne druge ideje pri katerih uporablja Wolfram Language in Raspberry Pi, ena izmed teh je izdelava spektrometra z uporabo Lego kock.

Vir: http://www.raspberrypi.org/archives/6109

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.