Slo-Pi

Ob izidu druge inačice računalnika Raspberry Pi, je fundacija v uradno objavo zapisala, da lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo tudi prihod operacijskega sistema Windows za mini napravo. Sprva se ni vedelo za kakšen tip sistema bo šlo – ali bo na voljo polna različica, ali pa bo šlo zgolj za različico namenjeno izdelavi projektov. Vse bolj se je izkazovalo, da bo šlo za drugo omenjeno različico, ki bo namenjena spletu stvari (ang. Internet of Things), kar so včeraj pri fundaciji tudi potrdili. Obenem so, seveda skupaj z Microsoftom, izdali Windows 10 za IoT. Zanimiv predstavitveni projekt z Windows 10 IoT ter Raspberry Pi 2 pa si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Po ogledu posnetka vas zelo verjetno zanima kako dobiti Windows 10 za IoT oziroma Windows 10 IoT Core, kot je uradno ime operacijskega sistema. Pred uporabo sistema naj vas opozorimo, da je le-ta še vedno na voljo v predoglednem načinu, kar pomeni, da lahko pričakujete kakšno težavo s stabilnostjo. Za namestitev sistema na Raspberry Pi 2, so pri Microsoftu pripravili navodila, ki vas popeljejo čez celoten postopek. Posebnost namestitve je v tem, da na svojem osebnem računalniku potrebujete imeti nameščen Windows 10 (trenutno na voljo v predogledni različici), ki ga lahko dobite na uradni strani.

Raspberry Pi 2 Windows 10 IoT Demo

Predstavitev Windows 10 za IoT z Raspberry Pi 2 in HoloLens

Steve Teixeira iz Microsofta pa je povedal:

Odločili smo se za preprosto načelo, da bomo pomagali ustvarjalcem in izdelovalcem naprav z našimi razvojnimi orodji svetovnega merila. Ta omogočajo neposreden dostop do strojnih zmožnosti, kot tudi možnost za oddaljeno razhroščevanje, posodabljanje in upravljanje programske opreme, ki teče na napravah Raspberry Pi 2. Predogledna različica Windows 10 IoT Core prikazuje kaj bo dejansko mogoče narediti. Naš cilj je zagotoviti priložnost vsem ustvarjalcem, da spoznajo in delajo s programsko opremo ter nam podajo povratne informacije o tem kaj dela dobro in kaj bi lahko bilo boljše. Sprva boste verjetno opazili nekaj manjkajočih gonilnikov ali druge napake; pričakujemo vaš odziv, ki nam bo zagotovo pomagal pri prioritetah razvoja. S pridobljenimi informacijami bomo izboljšali programsko opremo in redno ponujali posodobitve skupaj z dodatnimi gonilniki, odpravljenimi napakami in novimi funkcionalnostmi. Vsi, ki ste zainteresirani v izdajo s komercialno kakovostjo, pa boste morali počakati do tega poletja.

Raspberry Pi 2 Windows 10 IoT Robot

Robot zgrajen na osnovi Raspberry Pi 2, ki poganja Windows 10 za IoT

Z največjim zanimanjem bomo spremljali skupnost, ki bo pripravila projekte temelječe na operacijskem sistemu Windows 10 za IoT.

Vir: https://www.raspberrypi.org/windows-10-for-iot/

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.