Slo-Pi

Tokrat vam bomo predstavili zanimiv projekt, ki je sestavljen s pomočjo mini računalnika Raspberry Pi, namenske kamere in palice. Nedavno nazaj so ga uporabili za “branje” več kot 200 ljudi na Nizozemskem Groningen Makerfaireu in pridobili neverjetne rezultate. V kolikor ste zainteresirani v izdelavo takšnega projekta pa več informacij o tem najdete na Richardovi strani.

V projektu je bilo uporabljenih 12 palic na katerih so bili pritrjeni po trije Raspberry Piji, vsak izmed njih pa je imel namenske kamere. Vse naprave so bile povezane v omrežje, priredili pa so tudi mrežne kable. Vsak kabel je imel 4 žice za dejansko omreževanje s 100 Mbit/s in dve ziči za zagotavljanje 5 V na Raspberry Pi iz celotnega omrežnega napajalnika s 5 V in 60 A.

V kratkem filmu si lahko ogledate prikaz uporabe naprave in izrisa slik na Groningen Makerfaireu:

Vsak Raspberry Pi je bil nato povezan v glavni NAS (Qnap TS109) in je nalagal poslušalno programsko opremo. Ta je sledila določenemu omrežnemu broadcastu. Ko je bil ta prejet je posamezna naprava zajela fotografijo. Če omrežni paketek doseže vse naprave naenkrat, vseh 36 kamer zajame fotografijo v polni sinhronizaciji.

Nastavljanje optičnega bralnika. Vsaka od palic ima po tri naprave s kamerami, ki so pritrjene na vrhu, sredini in spodaj.

Nastavljanje optičnega bralnika. Vsaka od palic ima po tri naprave s kamerami, ki so pritrjene na vrhu, sredini in spodaj.

Primer modela, ki je bil v zgodnji fazi projekta zajet z 21 kamerami

Primer modela, ki je bil v zgodnji fazi projekta zajet z 21 kamerami

Vsako optično branje je lahko pretvorjeno tudi v 3D model, ki ga je mogoče natisniti s 3D tiskalnikom. V tem trenutku se pojavlja vse več 3D optičnih bralnikov. Richardov izdelek je nekaj posebnega ravno zato, ker je branje opravljeno takoj – Raspberry Piji zajemejo fotografijo hkratno – zatorej se zadeva razlikuje od načina, ki se ga uporablja v povezavi z laserji ali Kinectom.

Več poskusnih fotografij je na voljo na uradni strani. Na voljo so tudi navodila kako vzpostaviti takšen optični bralnik vključno s postopkom o pretvorbi slik v 3D model.

Zagotovo gre za enega izmed najcenejših izdelkov, ki so zelo uporabni, če primerjamo število ur vloženega časa in ceno končnega izdelka, ki je na voljo na trgu.

Vir:

Komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so ime, e-pošta in komentar.